Apánk, mig győzte lehúzta a karokat és fölldel takarta, s ha volt kukoricaszárat és egyebeket is tett rá. Nem fagyott ki alföld szélén-Pilisen-- egy tőkéje sem, pedig voltak fagyérzékeny csemege szőlői.
Viszont időben ki kellett takarni, mert megvakultak a szemek különben. Volt amikor csak tartalékban húzott és takart le szálvesszőket.Egy darabig én is csináltam--Pölöskei muskotály-al-- nem is fagyott ki. Mióta nem, azóta kifagyott kb 4 és 1 maradt, védetebb helyen.
A tőkemüvelésnél eleve mélyebbre ültették és télire fedték (takarták) mig volt ló és eke, s nyitották (egész kiskoromtól sokáig párban nyitottam nővéremmel). Nincs ló és eke abbahagyták, s ki dolgozik ma már ennyit???
Uj helyemen takarni fogok kézzel, ott kevesebb tőke lesz, elvileg gyözni fogom
Nálunk a hóra nem lehet alapozni, vagy van, vagy nincs.
üdv PJ