Addig okés, hogy veszel egy pincét.
Ezt állapottól függően fel kell szerelni is. Kellenek hordók, tartályok stb.
Ha kés szőlőt vásárolsz, tekintettel, hogy a szőlő előállítása rizikós és sok idő mire beáll, akkor is kell a feldolgozó részleg: prés, bogyózó, stb.
Ha szőlővel rendelkező pincét veszel, akkor 2 irány van:
Hobbi szőlős birtok és beállt borászat. Előbbi max néhány milla, utóbbi akár több 10 millió is.
Ha szőlővel rendelkező területet veszel, akkor nem tudod eldönteni, hogy milyen szőlőből akarsz bort készíteni, mert már ott lesz valamilyen. A művelésmód stb mind adott lesz. Ha át akarod variálni, majdnem ott vagy időben mint egy új telepítéssel.
Én a helyedben a pincéhez tartozó területet művelésbe fognám, az nem nagy terület, hogy beletanulj a dolgokba. A borkészítést se egyből több 1000 literen tanulnám, csak pár 100 literen. Ha valami oknál nem sikerül egy tétel, nem mindegy hogy mennyi a veszteség. Engem is sokan kritizálnak az ismerőseim, hogy bogyózót készítettem, most prés készítés/vásárlás előtt állok.
De erre egy példa:
Ha lóval akarok foglalkozni, akkor előbb lovat, vagy lószerszámot veszek? Ezt válaszolták: egyszerre a 2-t. Jó, de egyszerre nincs annyi pénzem. De viszont a lószerszám nem kér enni, ha áll pár évet de a ló igen, ha nem tudok vele semmit csinálni, mert nincs szerszám, akkor csak feleslegesen etetem.
A szőlő esetében én a telepítési engedélyben reménykedem a jövő évben, mert változnak a jogszabályok. Ezen áll vagy bukik az egész borászatom... Azért vicces, hogy egy engedély miatt lehet az egész életre szóló álmom fel kell adni :) Ilyen nem várt apróságokkal azért neked is kell ám számolni, hogy valahol valamelyik rendszer hátráltatni próbál. Főleg 2015-ben, ha valamit csinálni akar az ember, még a levegő vételről is engedélyt kell már kérni.