Üdvüzöllek és köszönöm a hozzászólásod.Szeretném kiemelni,hogy nem lóverseny számomra illetve nem is pénz kérdése.Te is tudod bizonyára,hogy itt nálunk hitelből,vagy pályázatból lehet, de nagyon veszélyes valamit is kezdeni,mivel van egy határidő,melyet be kell tartani és sokszor ezért nem sikerülnek a dolgok mivel nem várt akadályok miatt bepánikoló emberek hoznak egy rossz döntést és borul az egész mutatvány sőt az életük munkája is oda vész.Mindíg addíg nyújtózkodtam ameddíg a takaróm ért, és ez eddíg biztonságban is tartott.Egy kicsit számoljunk a szőlő megtermelésével kapcsolatban.1kg szőlő megtermelése a szőlész barátaim szerint 38 és 50 ft körött mozog.A kész szőlő megvételi ára és előállítási ára között van 60-80ft.A beruházás viszont sokkal nagyobb /földterület gépek,fizetett munkaerő szinte éven át,- hisz nem tud ekkora mennyiséget egymaga előállítani,de nem is a bére hisz az benne van a szőlő előállítási árában,hanem kinlódni valakivel/. Ezeken túl még ott van az időjárás is.Én arrA jutottam hogy a feldolgozással ekkora haszonnal jutok 4-6 millió +profithoz míg a megtermelést is hozzáadva ez 9.5 millióra emelkedne évente,tehát 3.5millió forint miatt szerintem nem szabad egy óriási gondot venni a nyakamba nem beszélve a horibilis beruházásról,valamint a szőlőtermesztés szerintem talán egy életen át kell tanulni.A beruházásom nagysága:-60m2-es teljes földalatti szigetelt pince/2.9m-es bel magasság/,mely felett van egy 60m2-es lakóházzá nyilvánított 7 éves épület tetőtérrel víz villany és csatorna van,gáz nincs
-3300m2-es telek van hozzá,mely mindig is szőlő volt most jelenleg csak kaszálva van,és az egész egy örökségvédelmi pincesoron van és szerintem ajándék ennyi pénzért/4 millió ft/
-az egyéb felszerelésekre /traktorom van(T-25-ös)/az idők folyamán 5-8 milliót terveztem költeni
Összegzés képpen a számokat összeadva és a munkaóráimat nem számolva a befektetés az elvárható haszon tükrében 3-5 éven belül megtérül-mutass nekem ilyen biztonságos üzletet /hisz a piacom is én vagyok/mely ilyen rátával megtérül.
Még megemlíteném ha nem feldolgozóüzemet létesítek,hanem egy meglévő szőlőterülethez tartozó pincében állítok elő bort melyet aztán eladok akkor teljesen mások a követelmények-jelenlegi ismereteim szerint csak egy kannamosó-fertőtlenítő helyiséget írnak elő.
Üdvözöllek,jó egészséget kívánok!