Én nem hiszek abban amit sokan írnak, hogy csak kontakt szerekkel meg műtrágyák használata nélkül lehet szép egészséges fürtöket nevelni, és minőségi bort 70 dkg, 1 kg vagy 1,5 kg tőketerhelésből és különböző segédanyagok hozzáadása nélkül lehet csak csinálni.
Véleményem szerint, egy átgondolt megfelelő nővénytermesztéssel (amibe beletartozik a felszívódó szerek és a műtrágyák használata), valamint a szőlő megfelelő gondozása (zöld munka, hajtás válogatás, törzstisztítás), valamint a borkészítés során használt segédanyagok ésszerű és megfelelő használata mellett is lehet igazán nagy kiemelkedő bort készíteni.
Például a 2014 kékfrankosunk 3,4 kg tőketerhelés mellett 19 MM0 szedtük amiből lett egy 30 extraktú, 6,5 g/l sav, és 0,3 illósav tartalmú a kékfrankosra jellemző gyümölcsösségű bor.
Mindemellett nem vitatom a szigorú tőketerhelés előnyös hatását mind a szőlő mind a bor összetételére.
Csak az a kérdés, hogy egy 1 kg tőkeátlagból készült bor annyival többet ér és annyival jobb minőséget ad, hogy megérje a termés 2/3 részét ledobálni?