Józsiás Creative Commons License 2015.09.18 0 0 36

Sziasztok!

Csak azért regisztráltam, hogy elmondhassam a véleményemet a kéményseprőkről, mint sóhivatalról,

illetve maffiáról, mivel egy ügy miatt már harmadszor kegyeskednek odarendelni,

hogy a színük elé járuljak megint.

A helyszín Miskolc, innen már mindenki kikeresheti tovább... Remélem a Borsodi Kéményseprőtől meg a Termoment-től is olvassák ezt a fórumot! :D

Az első, konvektoros lakásomban az volt a bajuk, hogy a műa. ablak tömörzáró, beírták a munkalapra.

Hivatalosan az, én naiv még örültem is neki. Csak aztán kitalálták, hogy nem szellőzik a lakás.

Persze nem mérték meg az ablaknál a huzatot, pedig az illesztés nem jó, húz be a levegő, amit én különben

nem bánok, mert szellőzés az kell...

Persze, ha azt kellene tanúsítaniuk, hogy tömörzáró, akkor persze megmérnék és rögtön megint nem lenne

kedvezőnek minősítve a munkalapon, nem kapna tömörzáró minősítést...

Az előző lakó belső átalakításkor kiszedte a fürdőszoba szellőzőt. Erre az egyik kéményseprő azt mondta, hogy

kell a falba, a másik azt, hogy elég az ajtóra egy rés alulra, fölülre, a harmadik meg azt, hogy nem kell, mert

fa ajtó, nem zár tömören, szellőzik az... Vágtam az ajtóba, ráccsal csini lett, tiszta Art Deco...

Az előző lakó (egy orvos lánya) az átfolyós vízmelegítőt egyszerűen a mosógép magasságának megfelelően,

kényelmesen túl magasra rakatta fel. Nem volt meg a füstcsövön a biztonságos 10 D egyenes szakasz, ez oké,

megcsináltattam hivatalosan.

(2014 októberben a TIGÁZ találta ki, hogy az egész lépcsőházban nem megfelelőek a gázóra csonkok, és akkor

kijöttek mindenkihez, lehúzták az egész városnegyedet vagy 15 ezerrel, és megint megnézték, akkor épp a hivatalosan megcsináltatott betáp gázcső nem tetszett nekik, le kellett cserélni. Elmentek csőért a boltba, mert nem volt a táskában, addig én ott malmoztam, a munkahelyemről ellógva. Minden nap odahívtak valaminek:

gázóra leszerelés, csonk áthegesztés, vízmelegítő cső és karmantyú csere. Szerelés után mindig azonnal kérte a pénzt a mappás ember, aki a szerelőket kísérte. A festőt már elzavartam, nekem ne barmoljon ott, majd

én lefestem a hegesztést, és nem fizetek, szó se lehet róla.

De ez TIGÁZ ügy, majd megyek mostmár arra a fórumra is... :D)

Szóval eddig még csak az egyik lakásról volt szó. Elköltöztünk.

Lakhatásihoz kell engedély a kéményseprőtől, gyorsan jeleztem, hogy ez van, mi a teendő?

"MINDENKÉPPEN ki fog menni a kolléga." Kijött egy aktatáskás ember és minden papírt elkért.

Megnézte a tervet, amin szerepel 4 db használaton kívüli tégla kémény tervszerű visszabontása a tetősík alá.

A fakezű építész a terv homlokzati rajzán rajta felejtette a kéményeket. Az aktatáskás kéményseprő (?)

"kérdezte, hogy akkor most hol vannak a kémények?" Hát ott vannak a helyükön, csak a tervnek megfelelően vissza lettek bontva- mondom.

"És meg lett ez beszélve a lakókkal? Beleegyeztek? Le lett papírozva?"

"Hát gondolom a tervező, ha már elkérte a plusz lóvét a beadás ügyintézéséért, akkor bejelentette maguknál is, nemigaz? Hiszen engedélyt kaptam a bontásra, ott a terven a pöcsét.

A lakók pedig vagy 15 napig olvasgathatták a tervet, és beleegyeztek az abban foglaltakba - nyilván, mert megbeszéltük, anélkül bele se kezdtem volna, sőt meg se vettem volna az ingatlant.

Papír van róla, aláírva, hogy hozzájárulnak a bővítéshez átalakításhoz, sőt beszállnak a teljes tető cserébe is."

Azt mondja erre, hogy igen, akkor meg kell majd néznie bent a cégnél, hogy mi van erről nekik.

(KIJÖTT ÚGY, HOGY NEM KÉSZÜLT FEL A LAKCÍMEMBŐL???)

"Különben meg nincs rajta a hozzájáruló nyilatkozaton, hogy

- a kéményeket nem használják,

- nem is szándékoznak használni,

- így a bontáshoz hozzájárulnak.

Már csak azért, mert ha később kitalálják, hogy mégis szeretnék használni..."

"Ember! Elolvasták a tervet és nyilatkoztak, hogy mehet. Benne van, hogy 4 kémény le lesz bontva."

"DE AZT NEM BIZTOS, HOGY FIGYELMESEN ELOLVASTÁK!"

(Ez már a f..omat érdekli, nem?)

"Különben meg csak tetősík alá van bontva csak. Ha kell nekik, holnap jöhetnek a munkások és visszarakják

azt az 5 sor téglát, ezt meg én írom alá nekik, ne bosszantson már!"

"Nem -nem, csináljunk akkor egy módosított hozzájáruló nyilatkozatot, amiben benne van a fenti három pont,

pontosan úgy! De 3 évvel korábbi dátummal - mondja ő!" (Felbujtás okirathamisításra?)

Mondom OK, akkor ha megy el, még meg is kenem kicsit, hogy legyen már vesztegetés is benne... adtam is neki

egy jelképes összeget olajozásként :P

Másnap bevittem nekik egy új nyilatkozatot, ahogy kérte. Azt mondja erre: csak 3 nap múlva tudja megcsinálni, most nem tud vele foglalkozni. (A papírok már 90%-ban kész voltak, mondta mikor nálunk volt, hogy az alján hagy helyet, hogy a bevitt nyilatkozatot majd oda beírja.)

A kollégái ott nevetgéltek az irodában, valami másik hasonló balek ügyét tárgyalták ki éppen...

Szóval mehetek harmadszor is  a kész (?) papírokért. 15 eFt lesz.

Elhatároztam, hogy, ha bármi negatív megjegyzés is lesz benne mégsem kérem és nem fizetem ki,

egyszerűen ellovagolok a naplementébe.

A lakhatásra kérek ideiglenest és majd hosszabbítgatom 30 évig.

Kéményseprő pedig TUTI, hogy nem teheti be hozzám a lábát többet, mert amúgy is kondenzációs kazánom van és ilyen kamu oxigéntartalom méréssel engem nem lehet csak úgy leszerelni.

Majd ha jön a cetli, hogy közszolgáltatás miatt érkezik, akkor kezdem is a hivatalos levelezést

a "szolgáltatóval", (meg szívósan az önkormányzattal ha kell,) hogy kérem előre tájékoztassanak, hogy mire

készüljek, mit fog vizsgálni, mit takar a szolgáltatás, mi a hatályos jogszabály, stb...

Ja és persze nem leszek otthon, hagy járkáljon már ő is!

Lehet még megkeresem az osztályvezetőt és elbeszélgetek vele...