Sokan vannak még manapság is, akiket nem érdekel a rengeteg fícsör (jégkocka készítő, italadagoló, elekronikus vezérlés, internetes hozzáférés stb.), hanem beérik mindössze egy hűtőtér világítással, meg a jó hűtőteljesítménnyel. Én ilyen gépek közt keresgéltem legutóbb, néhány szempontot szem előtt tartva:
- nagy kapacitású kombinált hűtő legyen, legalább 100 liter körüli fagyasztótérrel
- lehetőség szerint ne haladja meg a 100 ezer Ft-os összeghatárt
- megbízható alkatrészellátása és szervizháttere legyen
- semmiképp ne legyen no frost-os, és inox kivitelű
Érdekes módon sokkal nagyobb választékra számítottam, de nem így lett. Lényegében a Gorenje RK6192AW és a Zanussi ZRB36104WA maradt, és végül az utóbbit vettem meg.
Részletesen:
Külső, ergonómia
A gép méretei: 185 cm magas, 60 cm széles, 64 cm mély (hátsó távtartóval együtt).
A gyártói utasítás szerint oldalanként legalább 3-3 cm légrést kell biztosítani!
Vagyis a megfelelő szellőzés érdekében a helyszükséglete minimum 66 cm!
Az ajtó 90 fokban kinyitva 2 cm-t túllóg a hűtő oldalának síkjából.
A nyitásirány megfordítható (ha ez valakinek a konyha elrendezése miatt fontos).
Fehér és inox (inox ajtó, szürkére festett oldalak) kivitelben készül. Annak ellenére, hogy egyébként a fehér sem illik a házunk enteriőrébe, én mégis inkább ezt választottam. Az inoxról szívesen kifejtem bővebben is, hogy miért nem érdekelnek.
Sajnos az ajtó nyitását az élébe süllyesztett perem biztosítja, szóval nincs különálló fogantyúja. Lehet, hogy így dizájnosabb a megjelenése, de számomra sokkal fontosabb lenne a funkció. Aki 190 cm feletti magasságú (mint én is), az nagyon szívni fog vele, mert állandóan hajlongásznia kell, hogy elérje az ajtó alsó peremét. Nagyon bosszantó. Én emiatt inkább az ajtó felső pereménél fogva szoktam nyitni, de ez sem a legjobb megoldás. Később valószínűleg készítek majd egy kisebb dobogót, vagy egyéb magasítást a hűtőnek, hogy kényelmesebben lehessen majd nyitni az ajtaját. A hűtőgép elejére szintezőlábak kerültek, hátulra pedig görgők. Utóbbi megkönnyíti a gép mozgatását takarításkor.
A hűtőtér kialakítása
A hűtőgép alulfagyasztós kivitelű. A fagyasztórész három részes, középen egy nagyobb méretű fiókkal. Más kérdés, hogy nekem hasznosabb lett volna, ha arányosan osztják el a fiókok magasságát... A fagyasztótér nettó 111 literes, low frost rendszerű.
A "normál" hűtőtérbe 2 "fix" + 2 variálható magasságú üvegpolc került, plusz egy osztott palacktartó fémrács. Ez utóbbira 2 db italos palackot lehet fektetni, plusz mellette jut még hely néhány apróságnak. Nekem személy szerint ez a megoldás jobban tetszik, mint a teljes szélességében italtartóként funkcionáló, általában 4-5 palack tárolására alkalmas polc. Egy jó tanács: vásárláskor érdemes magaddal vinned a legnagyobb üdítőt (pl. 2,5 literes Lift), hogy megbizonyosodj róla, elfektetve akadálymentesen becsukható-e tőle az ajtó, vagy elpakolható-e anélkül az ajtózsebbe, hogy belefeszülne, vagy elrepedne a műanyag elem. Nevetségesnek tűnik, de nem minden hűtőgép képes "megbírkózni" egy nagyobb palackkal.
Alulra került egy keskeny frissentartó rekesz a húsok számára (itt alacsonyabb a hőmérséklet), illetve kialakítottak egy hatalmas zöldségtárolót is, ami két részre lett osztva (bal + jobb oldali fiók). Ez az osztott kialakítás apróságnak tűnik, de a gyakorlatban sokkal logikusabb, funkcionálisabb elrendezést tesz lehetővé, mint a szokásos, 1 darabból álló, széles zöldséges fiók.
Hogy alul a zöldségtartó fiókokat akadálymentesen ki lehessen húzni, az ajtón lévő 3 db ajtózseb a szokásosnál picit magasabbra került. Mivel a köztük lévő távolság így lerövidült, a nagyobb üdítős palackokat csak úgy lehet az ajtóban elhelyezni, ha a 3 zsebből az egyiket kivesszük. De az esetek többségében valószínűleg erre nem lesz szükség, csak ha valaki a 2 részes italtartó polcon felül több palackot szeretne a hűtőben tárolni. A felső zsebeken 4-4 db mélyedés található a tojások tárolásához.
Tartozékok
A szokásos "duguláselhárító pálcán" túl a hűtőgép tartozéka még egy jégkaparó, illetve egy fedeles és egy fedél nélküli műanyag doboz.
A jégkaparó két funkciót lát el: egyrészt a felolvadt jégréteg biztonságos eltávolítását szolgálja, másrészt a hűtő aljában lévő mélyedésbe helyezve könnyen elvezethető a felolvadt víz egy tálkába. Nagyon okos megoldás.
A két kis műanyag dobozkának először nem sok értelmét láttam, pedig nagyon hasznosak: sajtot, vajat, apróságokat lehet benne tartani, akár gyógyszertárolónak is jó. Mélységében pont az ajtózsebhez igazították, de a peremes kialakításának köszönhetően a zöldségtároló fiók belsejére is ráakasztható.
Működés közben...
Talán a LED világítás ma már nem olyan nagy szám, de hátha valakinek ez még újdonságnak számít. Azért hozzáteszem: láttam már sokkal jobb megvilágítású hűtőteret is. Az áttetsző fiókok miatt elvileg könnyen átlátható lenne az alsó szint is, viszont a zöldségtartó feletti üvegpolc alján a magas páratartalom miatt gyakran alig lehet átlátni a vízcseppektől.
A gép pillanatnyilag túlzottan erősen hűt, gyakorlatilag 2-es fokozaton már jegesedik a belső tér hátfala. Így jelenleg minimumra van állítva a termosztát. Talán "bejáratás" után változik majd a helyzet.
A zajszintje alacsonyabb, mint a korábbi hűtőnké, ahol 1 méteres távolságból 42 dB-t is mértem. Ennél 39-40 dB volt a mért legmagasabb érték.
Jó dolog, hogy a fagyasztó fiókjai is áttetsző műanyagból készültek, viszont ezek sajnos ridegebbnek tűnnek, mint a 25 éves Liebherr fagyasztónk műanyag fiókjai (amelyeken a mai napig nincs egyetlen repedés sem). A fiók könnyen pótolható, de nem olcsó.
Összevetve a Zanussi ZRB36104WA-t a Gorenje RK6192AW-vel: a két hűtőgép közel azonos tulajdonságú.
A Gorenjnél mindenképpen pozitívum a 3 év garancia (a Zanussinál csak 2 év), a különálló fogantyú, a belső zsanéros kialakítású ajtó.
A Zanussinál pedig a logikusabban felépített hűtőteret, a frissentartó rekeszt, a Gorenjéhez képest 15 literrel nagyobb a fagyasztóteret lehetne megemlíteni, meg azt, hogy itthon készül.
A Zanussi ZRB36104WA-t osztrák Secop kompresszorral szerelik, a Gorenje RK6192AW-be pedig ha jól tudom, Jiaxipera kompresszor került.
A Bosch KGV36UW30S-t annyira nem ismerem. De hogy műszakilag többet tudna, mint a konkurencia, azt nem hiszem. A többi belépő szintű hűtőjükhöz hasonlóan valószínűleg ebbe is Jiaxipera kompresszor dolgozik, és valamelyik kelet-európai összeszerelő üzemben szerelik össze. Hozzáteszem: attól, hogy egy kompresszor kínai, még nem feltétlenül hitvány. A pontos típusra rákeresve úgy látom, ez egy nagyon puritán kialakítású hűtő. Ha alapvetően nem hiányolod a palacktartó polcot, és nem jelent Neked gondot a kisebb hűtőtér (213+94 liter), akkor persze ezt a gépet is számításba veheted. Viszont érdemes lenne utánanézni, hogy mennyire biztosított itthon az alkatrészellátása, és hogy milyen áron mérik azokat. Az ajtónyitása amúgy elég fura, de ez lehet, hogy csak az én heppem. :-)