Te magad árulod el a galádságot,mert önbevallással be kell vallanod,hogy a bevetett búza honnan származik.Ha fémzárolt,akkor rendben van,mert az árában benne van a licensz díj,és a vetőmagot számlával tudod bizonyítani,hogy legális helyről származik.A vetőmag származását minden évben be kell vallani,és az állam,és a licensz tulajdonos(ok) megbízásából a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft szúrópróba szerűen a helyszínen ellenörzi.Ha nem találja rendben,kezdeményezheti a támogatás egy részének megvonását.Az összeg jelképes,hektáronként 600-1000,.Ft,de jelzi,hogy az állam ki akar szállni a nemesítések finanszírozásából.Eddig is volt ilyen rendelkezés,de senki nem tartotta be,mert a kutató intézetek megkapták az állami támogatást.Más kulturnövényeknél,pl.kukorica,nincs ilyen probléma,mert eleve a fémzárolt vetőmagot meg kell venni,mivel már minden vetőmag F-1 hibrid./A hibridet nem lehet újra vetni/.
Az ukrán forgalomban levő fajtákról majd e-mailban beszélünk.
A Leopold III-at sikerült a tavasszal beszerezni,szépen átvészelte a forró napokat.Elidegenítési tilalom van rajta.A belgáknál úgy regisztrálják,mint nálunk a hungarikumot.Tudtommal csak nekem van az országban.Az árát nem tudom,mert csere volt:10 korai rezisztens fajtát adtam cserébe érte egy belga bio-szőlészetnek.