Köszönöm a méltatást,de mint már korábban is írtam nem azért csinálom,hogy dicsekedjek a különleges fajtáimmal-ha így lenne,nem adtam volna belőlük senkinek februárban-hanem hogy megismertessem az arra igényt tartó szőlészeknek az új lehetőségeket a fajtákat illetően.
Abban azért vitatkoznék,hogy megjelent egy reménysugár a nemesítés területén.Lehet,hogy ez kisebb területen így van,de összességében nem.Ugyanis pl.tavaly született meg egy jogszabály a vetőmagok másodlagos felhasználásáról.Vagyis eddig a gazda a learatott búzájából,vagy repcéjéből stb.vetőmagot szedhetett,és újra elvethette.Mostmár ezután csak akkor teheti meg,ha másodlagos újrahasznosítási licenszdíjat fizet.Az állam a lépést azzal indokolta,hogy a kutatóintézetek finanszírozásából fokozatosan kihátrál,így a kieső bevételeket valakiknek meg kell fizetni/a gazdáknak/.Tehát ebből is az látszik,hogy az államnak nem érdeke az állami növénynemesítési intézetek fenntartása.
A szőlőnemesítés területén más országokban pl.Oroszország,Ukrajna,megjelentek a magán nemesítők.Az állami intézeteknél sokkal rugalmasabbak,és hatékonyabbak.Mára már ott tart ez a két ország,hogy a magán nemesítőknek sokkal jobb fajtáik vannak,mint az állami-pl.Novocserkask,vagy a krimi Magarach intézeteknek.De a lengyel Richard Piatek nemesítőnek is nagyon jó fajtái vannak/nekem is van tőle fajtám/.Tehát szerintem a jövő útja a privát-nem állami-növény nemesítés.