hoczat Creative Commons License 2015.08.28 0 2 3755

Egy leírás azoknak, akik Bosznián keresztül szeretnének eljutni Horvátország déli részéhez (mi Cavtatba mentünk, Dubrovnik mellé).

Először Horvátország jön, Udvarnál léptük át a határt, ahogy átmentünk az már a 7-es út, amiről le sem kell jönni. Osijek (Eszék) és Dakovo mellett mentünk el. Itt autópálya is van, de nem kell rámenni, jól lehet haladni. A bosnyák határ után (Slavonski Samac vagy csak Samac) folytattuk az utat, ez már az M17, egészen Zenicáig. Modrica, Doboj települések mellett mentünk el. Amúgy Szarajevó felé kell menni, egy kereszteződésre emlékszem, de alapvetően csak menni kell egyenesen. Zenica után rámentünk az autópályára, ez kb. 80 km és összesen 8.5 BAM (helyi márka, 1 BAM = 0,51129 EUR). Kétszer fizettünk a pályán, kártyával is lehet, csak menni kell amíg tart a pálya Mostar felé. Az autópálya után Konjic, Jablanica és Mostar következik. Mostar után nem sokkal balra mentünk Trebinje felé (M17.3, majd M6), Mostar után egyenesen is lehet menni ki is van táblázva Dubrovnik, de mi Trebinje felé mentünk, így Dubrovnik alatt kötöttünk ki a végén. Trebinje után Dubrovnik táblát kell követni (M20), jön a határ (Ivanica, Brgat),

innen pedig menni kell a 8-as útig és onnan ki merre megy.

Érdemes Boszniában tankolni és egyből a határ után, mert utána egyre drágul. 1.95 BAM volt 1 liter.

Az utak minősége mint itthon, van egy két emelkedő és kanyargós rész, főleg Mostar környékén, de túlzás, hogy csak nagyon gyakorlott vezetők induljanak el.

Rendőrök nem állítottak meg, de mértek párszor. Elég nehéz betartani mindig a sebességet, mert ha egy nagy lejtőn érkezel be egy városba, nehéz lassítani, de figyelni kell és a szembejövők  jelzése is hasznos lehet. Zöld kártyát vinni kell, azt határon kérték is.

Agresszív, bunkó sofőr sem volt több mint itthon, ettől sem kell félni.

Két oda-vissza út után még nem lettem az ország szakértője, de szerintem jól lehet haladni.

Persze meg is álltunk pár helyen (pl. Mostar), vannak szép helyek, de most nem erről akartam írni. Mindenkinek jó utat, aki ezt választja...