Törölt nick Creative Commons License 2015.08.15 0 2 1293

Picit meglepődtem ugyan mikor megláttam, de a város nagyszerű történelmi múltjának megfelelően természetesen rendelkezik Árpád-kori templom maradványaival, erre gondolhattam volna...

Sárospataki rotunda

Egészen 1965-ig nem derült fény a tényre hogy 'Patakon valaha körtemplom is állott, az ekkor kezdődő ásatások vezető régésze, a Rákóczi Múzeum munkatársa Molnár Vera bukkant rá a 7 méter átmérőjű rotunda nem túl magasan álló alapfalaira.

" A hét méter belső átmérőjű, egy méter vastag falu rotundát meszes habarccsal szabálytalan apró kövekből építették, patkó alakú keleti szentéllyel, a szentély falához épített oltárral. Bejárata dél felől volt, melyet két későbbi támpillérrel vettek közre. A rotunda méreteiben, formájában, technikájában hasonló a veszprémi várban 1957-1960 között a székesegyház északi oldala közvetlen közelében feltárt körtemploméhoz.

Sárospatakhoz hasonlóan Veszprém is egyike volt a legkorábbi fejedelmi szálláshelyeknek, mely később a magyar királynők birtoka lett. A veszprémi rotundának tehát capella regia, királyi kápolna rangja volt, akárcsak pataki testvérének..."

Forrás: Szenterzsébet.hu

A rotunda rekonstrukciós rajzát az élőépítészet.hu-n találtam meg: