Törölt nick Creative Commons License 2015.08.14 0 0 4142

neked elég magas az absztrakciós szinted ha ennyi adatból (1946 vásárlóértéke a forintnak != 2015) meg tudod állapítani hogy az infla pont elvitte a plusz bevételeket.

Fussunk neki mégeccer?

Ezzel bátorkodtam érzékeltetni, hogy a 2015-ös forintot nem lehet összehosonlítani az előzőekkel, példának okáért az 1946-ossal sem. Talán ebből a merészebbek már arra is következtethetnek, hogy talán a 2010-es sem ugyanaz.

Na most, ha e két érték nem ugyanaz, akkor mivel kéne számolnunk? Hát bizony egy aránypárral. Nézzünk mondjunk egy tetszőleges évet, annak a forintban számolt GDP-jét, majd az állam adóbevételeit. Miért jó ez?

Mert kilőttük az inflációt, az már nem torzít.

csak akkor következik bármi értelmes ha igaz hogy nem növekedett az újraelosztás.

Igen, vagyis tudod te ezt saját kútfőből is, csak engem ugráltatsz rendületlenül.

Na most, érdemben nem növekedett az állami újraelosztás, az alapállításom ez. És tartom.

Most lusta vagyok utánanézni az Eurostat adatbázisában a legújabb adatoknak, de a 2013-as érték nem érte el a 2010-es szintet, pláne nem a 2009-eset, ami magasabb volt.

Előzmény: Háti Zsák (4137)