Szia Kulicz!
Utánanéztem a Bíró kékje-szőlőnek az interneten az oltványosok fajta leírásaiban.Hát mit mondjak,majdnem sírva fakadtam.Az az iszonyatos igénytelenség,ami a fajtaleírásokat jellemzi,az teljesen elszomorító.A semmitmondó leírásokból ember legyen a talpán,aki ki tudja választani a neki megfelelő fajtákat.Ez szinte minden fajta leírásra vonatkozik.Sok fajtára odaírják,hogy "különleges",de ki,és miért írja oda,hogy különleges.Teljes vevő becsapás.Mert ha pl.egy különleges ízű fajtáról lenne szó,mondjuk Citronnűj Magarach,ami citrom-citrus ízű,arra azt mondom,hogy különleges.
De ha egy Bíró kékje szőlőre mondják,hogy különleges,az a vevő becsapása,és arra szolgál,hogy azt vedd meg,mert különleges.De semmi különleges nincs benne.
Megnéztem az érési idejét is a Bíró kék szőlőnek,egyik helyen szept.eleje,máshol aug.közepe,megint máshol a Csaba gyöngye után tíz nappal.Akkor most mikor érik?A többi paraméterek megegyeznek,mert egyikük a másikukról másolják át a leírásokat.
Ha megnézed az én fajta leírásaimat,a fórumban,azok azonosak a szlovák,lengyel,orosz,ukrán,moldáv stb.kertészetek fajta leírásaival.Csak a mi oltványosaink ilyen igénytelenek?És ezt még hányszor kell leírni?Az meg megint talány,hogy a Léna azonos-e a Bíró kékje szőlővel.Én nem lennék ebben olyan biztos...