szölőszem Creative Commons License 2015.08.07 0 1 1489

A régi TSZ-es világban itt az Alföldön amikor új szőlőt telepítettek,ráment a földre egy Rába-Steiger,melynek majdnem embernagyságú kerekei voltak,és maga után húzott egy 800-as ekét.Ilyen mélyre szántottak a szőlőnek.Persze a megfelelő trágyázás sem maradt el.A mai világban nem csinálják ilyen mélyre,alig felére.aztán megy egy traktor,rajta a fúró,és ennyi.Aztán várják a csodát,hogy teremjen a homokon a szőlő.

Kicsiben ugyanaz a helyzet.A kiskertekben fúrnak egy lyukat a szőlőnek,jó hosszú vesszőt ledugnak,hátha valahol gyökeret ereszt.Jobb esetben ásnak egy 40x40 cm-es gödröt,amibe vetnek egy kis komposzt-félét.Azután itt a fórumokon arról megy a diskurzus,hogy milyen hiánybetegségben szenved a szőlő.

Én nemrég kiszámoltam,hogy nyolc év alatt 70 m3 földet mozgattam meg ásóval/van még bolond ember/.És ez csak egy családi ház kertje.Nincs is gondom a szőlő kondíciójával.Péter-Pálkor,amikor tetejezni illik,a 2 m.-en levő felső drótról méteres vesszők lógnak-lógnának le,de kénytelen vagyok két héttel előbb tetejezni.

Szerintem a trágyalé adagolásnak is megvan a hátránya.A trágyalé bejut a földbe,és sokkal hamarabb bemosódik a mélyebb rétegekbe,mint a normális trágya.Ugyanis a javarésze víz,és hamarabb el is bomlik.Szükség megoldásnak elfogadható,előnye,hogy azonnal fel tudja szívni a növény.

Előzmény: juhosttt (1488)