gergerg Creative Commons License 2015.08.07 0 1 4561

Kedves veteményezők!

Szóval mivel én inkább kívülálló vagyok ezen a fórumon, Isten ments hogy megmondjam mi nektek a jó, de azért segíteni megpróbálok.

Sokan tudjátok, hogy én voltam itt moderátor, így a másik oldalról is látom a történetet. Ha egy topikban elszabadulnak az offok (ez mindenkinél más mennyiséget jelent) akkor ott gyomlálni kellene. Elvileg. Viszont mérlegelendő, hogy a törzsgárdának, az aktuális törzsgárdának éppen mi a véleménye. Főleg egy olyan topik esetében, ahol nincs topikleírás, mert ott még irányadó sincs. A Veteményes esetében az a legfőbb probléma, hogy az aktuális törzstagok véleménye sem egyezik. Én alapjába véve szeretem, szerettem a rendet, de offolni is szerettem. Egy esetben, ha jól emlékszem Alfi pirított rám az off miatt. Nem sértődtem meg, sőt, éreztem hogy van igazság abban amit mond, ezért nyitottam ezt a topikot, hogy ide járjunk offolni. Ez majdnem működött is, sokan jártunk ide, de sokan meg nem akarnak máshova járkálni, és ez is érthető. Be kellett látnom, hogy a csevegő önmagában nem alkalmas az offok kivédésére. Az ugye mindenki számára érthető, miért jó ha egy topik offmentes. Ha tele van offal, az nagyon jó, azoknak akik folyamatosan jelen vannak, és olvassák a topikot, mert ők mindig képben vannak. De aki csak egyszer-kétszer néz be egy héten, annak semmi kedve 3-4 oldal offot végigolvasni. Lehet velük nem foglalkozni, de az nagyfokú udvariatlanság lenne. És akkor azokról még nem is beszéltem, akik csak keresnek a topikban, mert azok meg végképp nem taláélnak meg semmit. 

Biztos tudjátok azt is sokan, hogy van már egy saját fórumunk is (az innen  részben vagy teljesen kivált fórumozóknak) terra-kert.hu címen. Mikor ebbe a fórumba belevágtunk, akkor éreztem meg igazán, hogy nem olyan egyszerű a dolog hogy nekem így jó, a másik meg le van szarva. Szolgáltatói oldalról, más az ábra. Olyan megoldást kell keresni, ami mindenkinek jó. Szóval igencsak volt fejtörés, vita, egyeztetés hogy mi legyen nálunk az offokkal.

Az alap kitételek a következőek voltak:

-Bárki fórumozhasson úgy, hogy ne kelljen szégyenkeznie, ha elkalandozik egy témában.

-Ne vesszen el a tartalom az offok között, a tartalom legyen átlátható, legyen könnyen visszakereshető.

-Ne a napi szinten fórumozónak kelljen ugrosnia a topikok közt

Ezeket több megoldás kombinálásával sikerült megvalósítanunk.

-Az első lépés az volt, hogy létrehoztuk a csevegőt, hogy aki eleve tudja hogy offolni akar, legyen neki hol tennie. 

-Második lépés hogy létrehozuk a tematikus topikokat.

-Harmadik lépés hogy létrehoztuk a kedvenc topikok listát, hogy mindig láthatóak legyenek a követett topikok.

-Létrehoztuk az aktív témák menüt, hogy mindig látható legyen, ha van új topik.

-Létrehoztuk a naplót, ahová bármikor elküldhető egy hozzászólás, és ott mentve, könnyen visszanézhető.

-Létrehoztuk a Tudástárat. Ez volt a legfontosabb rész. Nem kérem hogy csatlakozzatok hozzánk, csak nézzetek szét nálunk, a lap tetején megtaláljátok a Tudástárat, ahol tematikusan ki vannak gyűjtve a fórum egyéb helyein leírt legnagyobb értékeket képviselő hozzászólások. (több mint száz paradicsomfajta van már nálunk, de gyümölcsökből is van bőven)

Miért ne lehetne ez nálatok is így? Csak kicsit össze kellene beszélnetek, kicsit kellene mindenkinek engednie egy kicsit. Az indexen hála Istennek most jó vezetés van, lehet velük tárgyalni, beszélgetni, dádá nélkül is.

-Csevegőtök van, itt vagyunk most.

-Tematikus topikok vannak.

-Kedvencek vannak, de az összefoglaló topikokban, mint a veteményes, simán lehetne a topikleírásban pár kapcsolódó topik linkje. Ezt ha megbeszélitek egymás közt, nem hiszem hogy a mostani admin ne segítene benne.

-Aktív témák. Hát ezt most egy kicsit elcseszték nektek, mert a kertészet alfórum listája volt a ti aktív topikotok mutatója.

-Napló. Bár fapadosabb mint a miénk, de erről is gondoskodtam már évekkel ezelőtt, amikor megnyitottam a Kertészek notesze topikot, itt az indexen. Csak használni kellene.

-Tudástár. Nem hiszem, hogy ha megbeszélnétek egymás közt hogy kik a legaktívabbak egy-egy topikban, ne kaphatnátok pár lezárt topikot, amibe az általatok megbízott személyek írhatnának csak, ők mentheték ki a tartalmat és akkor nem lenne olyan nagy gáz egy kis off.

Janijani azt mondja jó a topik úgy ahogy most van, mert mindig ilyen volt. Igaza van. Másnak meg máshogy jó, mert szerinte meg nem ilyen volt. Neki is igaza van. Meg olyan is van, aki nem tudja milyen volt, de tudja milyennek szerté hogy a jövőben legyen, és neki is igaza van. Csakhogy ez a sok igazságot tudó ember időről időre össze fog ezen szólalkozni és valakinek mindig keserű lesz a szájíze. És nem biztos hogy annak akinek tényleg igaza van, hanem akitől a másik hangosabb volt.

Ha végig olvastátok ezt az írásomat, azt köszönöm szépen! Nem beleokoskodni akartam, mert nekem már 8 ez a fórum, csak segíteni. Megértem ha valaki pl velem szembeni személyes okból nem regisztrál hozzánk. Azt is megértem ha valakinek idegen az a környezet és azért nem, de nézzetek csak szét milyen könnyen lehet a fent leírtak alapján szabadon beszélgetni amellett hogy a tartalom is megmarad. Ha tetszik és nem akartok odajönni, csináljátok meg ti is itt! Most van rá lehetőségetek, később nem biztos hogy lesz!

Ha valamiben tudok, szívesen segítek!