A szőlő trágya utánpótlását már őseink is nagyon hatékonyan csinálták.De mielőtt még erre rátérnék,az alaptrágyázásról is essen szó.Elmondom,hogy én hogy csináltam:a szőlősor kijelölése után 70 cm.szélességben,és 70 cm.mélyen/fél lábszár/,kiszedtem egy folyóméter földet.Ebbe egy púpozott talicska érett marhatrágyát terítettem el.Felét a fenékre,felét 40 cm.mélységben.Az alsó trágyasort jól megtapostam.Közben szétterítettem a trágya közé 5-6 szeneslapát tiszta fahamut.A pajorok ellen is szórtam be Force 1.5 G-t,de a legjobb volt a Galation.Ezt a szert az unió kivonatta,így jugóból hoztam.
A következő folyóméter földet a már kiásott gödörbe töltöttem,és így tovább.Ez 6-7 éve történt,azóta nem trágyáztam,még levél trágyával sem.A szőlőim kitűnő kondícióban vannak,homoktalajon.Semmilyen hiánybetegségben nem szenvednek.Persze eljön az az idő,amikor elfogy a tápanyag,és ekkor őseink receptjét használom.Minden évben ősszel betakarom a szőlőt/földdel/.Amikor tápanyagot akarok a gyökérzónába juttatni,akkor tavasszal a már kiásott árkot megmélyítem,35-40 cm.mélyre,és ebbe az árokba adagolom be a marhatrágyát,melybe szintén teszek fahamut,és foszfor alapú műtrágyát.Sajnos az utólagos trágyázás gyökér szaggatással jár,ezért abban az évben a szőlő egy kicsit megsínyli,de újabb 4 évre elláttam trágyával.
A marhatrágya,mivel nitrogénben nagyon gazdag,biztosítja a nitrogént,a fahamu a káliumot,a kiegészítő P2O5 műtrágya a foszfort.Ide nagyon jó lenne a baromfi trágya,mert az "foszfor bomba",de a kereskedelemben tízezer fölött van mázsája,így ez nagyon drága.Ha van saját vagy szomszéd baromfiól,az ilyenkor jól jöhet.A baromfi trágyát nem szabad túlzásba vinni,mert éget.
Tehát a legfontosabb a készlet trágyázás a megfelelő mennyiségben,és mélységben.A mélyen levő trágya az oxigén hiánya miatt nehezebben bomlik el,így tovább megmarad.Ugyanis a növény a trágyának csak egy részét tudja hasznosítani,a többi idővel elbomlik /CO2-re bomlik/,a többi bemosódik az altalajba.