Magas pl. a nitrogéntartalma, ezt nem tartom előnynek a felvázolt viszonyok között.
(Akár égethet is, nálam már volt ilyen gyanús helyzet gyümölcsfánál,
de végül nem tudhattam biztosan, így nem állíthatom.)
Laikusként azt mondanám, hogy ha egyébként rendben van a tápanyag-ellátás,
akkor nem jó a baromfitrágya. Ha mégis azt szeretné valaki, akkor a helyében
mindenképpen komposztálnám előbb (vigyázva az apró részletekre, pl. víztartalom,
C/N arány, keverés, stb.). Nincsenek jó tapasztalataim a baromfitrágya komposztálatlan
formájának a használatával kapcsolatban... :-( Azóta mindig megy a többi közé a halomba.
Valahol olvastam, hogy általánosan úgy fogható fel, hogy minden trágyának először meg
kellene 'járnia' a komposztot, aztán mehet a talajba. Persze tudom, hogy évtizedes szokás
az istállótrágya közvetlen használata, de ott azért ugye hangsúlyozni szokták a helyes kezelést!
A neten is található erről cikk, ott jól látható, hogy milyen fontos.
Egy biztos, én nem használnám, de közben kiderült, hogy ebben az esetben sincs erről szó.
(És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a bizonyos talajmélységekbe utólag kijuttatott trágya
melyik alkotóeleme milyen arányban/mennyiségben hasznosul, hova kellene beásni és ott
mennyit árt és használ - már maga a kijuttatás is a gyökérvágás miatt,
másrészt a dolog nehézségi foka, kivitelezhetetlensége se utolsó szempont.)
Saját tapasztalatom és az olvasmányaim alapján ma már azt mondom, hogy a szőlő telepítése
előtt semmiképpen se maradhat el a készlettrágyázás!!! Több ok miatt is nagyon hasznos!
Nem véletlenül emlegetem a hozzászólásaimban.