miozin Creative Commons License 2015.07.31 0 0 11700

@Saughassy:

Köszi a részletes választ, most már sokkal jobban értem, hogy mire gondoltál. Sok mindenben egyetértek veled. Én is úgy gondolom, hogy a gépek (legalább is egyesek) nagyon hasznosak tudnak lenni (bár ezt szerintem az eredeti szerző is elmondta). Jó példa a mellhez lehúzás csigás gépen, vagy az evezés melltámaszos gépen, amiket rendszeresen csinálok. Olyankor is hasznos lehet a gép, amikor egy szabad súlyos gyakorlatot nem tudsz megcsinálni (egészségügyi okokból pl.). Én így jártam a bicepsz emeléssel (egykezes súlyzókkal): mikor nehezebb súlyokat kezdtem el használni, kikészítette a könyökeimet.  Kénytelen voltam átmenni a kartámaszos bicepsz géphez, ahol rendesen meg tudom csinálni az emeléseket. De: a kartámaszos bicepsz emelés izolációs gyakorlat, szinte csak és kizárólag a bicepsz dolgozik, Ha ugyanezt szabad súlyokkal tudnám csinálni, akkor a bicepszem ugyanúgy dolgozna, de emellett még valószinűleg a vállizmok, esetleg a mellizmok is, tehát hatásosabb lenne ugyanaz a gyakorlat.

Azt hiszem, a szerző álláspontja az, hogy fiatal, egészséges kezdőknek, akik először egy alap izomtömeget akarnak minél gyorsabban felépíteni, hatékonyabbak a több izomcsoportot és ízületet megmozgató, szabad súlyos gyakorlatok. A gépeken végzett izolációs gyakorlatok már inkább a haladóknak valók, az izmaik finomhangolására. Vagy ha már kezdőként is gépeken akarsz inkább dolgozni, akkor olyan gyakorlatokat válassz, amik nagyobb izomcsoportokat mozgatnak meg.

És ebben kénytelen vagyok a szerzővel egyetérteni. Szerinted mi értelme lenne pl. annak, ha egy nyeszlett kezdő kifejezetten a deltoid hátsó részét terhelő izolációs gyakorlatot végezné ezer ismétléssel? Szerintem nem sok (hiszen még szinte nincs is meg neki az az izom, amit terhelne).

Az én eredeti edzéstervem is (NEM én állítottam össze, hanem egy edző) tele volt izolációs bicepsz, tricepsz és deltoid gyakorlatokkal (főleg gépeken), alig volt benne egész testet mozgató gyakorlat. Most saját edzéstervem szerint dolgozom, amiben csigás lehúzás, evezés, nyomás ülve és fekve, valamint vállfelvonás szerepel, és egy-egy gyakorlat bicepszre és tricepszre. A térdeim sajnos totálkárosak, így guggolás szóba sem jöhet. :(

@Dorien:

"Nocsak, a tudományos folyóiratok foglalkoznak testépítéssel? :) Élet és tudomány vagy melyik?"

The Journal of Strength & Conditioning Research
Medicine & Science in Sports & Exercise
Hormone and Metabolic Research
European Journal of Applied Physiology
Sports Medicine
American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation
Journal of Applied Physiology
Exercise and Sport Sciences Reviews
stb., stb.

Ez csak egy szerény minta a sok száz sportegészségügyi és sportélettani nemzetközi (angol nyelvű) tudományos folyóiratból, amelyekben számtalan cikket lehet találni az izmok élettanáról és a fizikai terhelésre adott válaszukról. Persze ha valaki csak az Élet és Tudományt ismeri, mint tudományos folyóiratot... :)

Előzmény: Saughassy (11699)