macilacilaci Creative Commons License 2015.07.03 0 0 1374

Kedves Sanci07 és Kramcsák István!
Köszönöm eddigi véleményetek, segítségetek!

Elküldtem az Oltványosnak a képeket, s őszerinte egyértelmű a probléma, mert a képen lévő növény biztosan Vénusz, ami mivel egyik szülője az Izabella /mint ahogy arra István is tippelt/, s direkttermő, amit ugye ThiovitJet-tel, mivel annak 80%-a kén, nem szabad permetezni, mert perzsel. A hajtásvégek azért épek, mert korán volt a kontakt permetezés, s azokat nem érte.

Mos egy életre megtanultam, hogy ként az egyetlen direkttermő szőlőm közelébe sem szabad vinni, viszont, részben ebből kifolyólag elbizonytalanodtam:

Van még olyan szőlőfajta, aminek kimondottan árt a ként, vagy rezet tartalmazó permetezés? vagy réznél csak bizonyos hőmérséklet felett és napsütésben perzsel a leve?

Valamikor régen azt olvastam vagy ebben, de inkább a "sima" szőlő topikban, hogy piros szőlőre nem szabad valamelyiket permetezni, mert annak is árt.

Valaki nem tudná egy igen-igen kezdő, szőlésznek nem nevezhető egyénnek, érthetően leírni, hogy akkor mit szabad kénnel és rézzel és mit nem?
Illetve mit is jelent az, hogy "piros szőlőt", mert van Anitám, Dunawom, illetve piros saszlám, meg kék színű is, mint moldova, suvenír, eszter néró, s mivel nem szabad ezeket sem permetezni, mert ez sem tiszta nekem egyáltalán.

És még annyit, hogy az ezen szerekre "érzékeny" fajtákat lemosózni sem szabad ilyen tartalmú szerekkel? vagy ezt hogy lehet megoldani?

Köszönöm előre is a segítő szándékot!

Előzmény: Sanci07 (1367)