Floo2 Creative Commons License 2015.06.25 0 0 36126

És akkor mindez képekben!

Még a mostani eső előtt, pontosabban június 18-án készült képek, csak nem volt időm meg lelkierőm feltenni!

A kivi öntözés illetve nem öntözés fokozatai.

Ha a kivi rendesen öntözve van, az összes vessző felfelé áll (persze addig amíg a saját súlya le nem húzza), sőt, a felfelé álló vessző még felfelé kunkorodik is.

Ha van öntözve, de keveset, vagy nincs öntözve de a talaj nem reped el, abban az esetben a vesszők (amik vagy termőkarok vagy termővesszők lennének) növekedése fokozatosan leáll, az ízközök a vessző végén lerövidülnek és "elcsomósodik" a vessző.

Ez az egész egy lassabb folyamat, ezt még viszonylag jól kiheveri a növény, ha később kap vizet, persze ha évente többször elszenvedi a növény, akkor azzal éveket és kilókat vesztünk a termést illetően.

Ha ez már hosszabb vessző esetében történik, akkor még lehet rajta termés, ha a vessző rövid, akkor semmi nem lesz már belőle, lehet újat növeszteni.

És a legsúlyosabb nemöntözésre egy példa, amikor a talaj elreped és elszaggatja a gyökereket.

Amikor ezt észrevettem, egyből szóltam a gazdának, hogy azonnal öntözés, egyből el kell árasztani.

Amikor elkezdtük öntözni, látom ám kétoldalt jó nagy repedések vannak a törzs körül.

Nyilván a gyökereket az ilyen repedések elszaggatják, és egyből lekókad az egész növény.

Innen már nehezebb és lassabb a visszaút a sérült gyökérzettel.

A képeken a karó mellett van a kivi törzse.

Én naponta öntök a kivijeimnek 15-20 liter vizet, ha kimarad egy nap, akkor 30 litert kapnak, kb. egy négyzetméterre.

Ennek megfelelően 3 méteres vesszők és szép nagy gyümölcsök vannak.

Előzmény: ninovarga (36114)