Tanulságos történetemet most - hogy itt esik az eső, aztán a kertből éppen hazamenekültem - van időm elmesélni:
Mintegy 12 évvel ezelőtt telepítettem a csemegeszőlősömet, (3 sor = 90 tőke) melynek középső teljes sora, az általam gyerekkorom óta ismert és igen kedvelt Cardinal volt egy más környezetben. Itt azonban nagyjából 3-4 évenként a teljes sornak mintegy 15-20%-a kifagyott. Habár ismert volt számomra, hogy a Cardinal fagyérzékeny, mégsem gondoltam eddig, hogy véglegesen el kell köszönni tőle; 3-4 évenként pótoltam a hiányt, gyakran (de sajnos nem következetesen) gondos téli takarás átmentette.
Az idén azonban nem volt kegyelem, teljes Cardinalsor kifagyott. Nem ezzel összefüggésben, hanem a paradicsompalántáim megmaradásával összefüggésben április-május hónapban napi rendszerességgel figyeltem meg - most először pontosan - a helyi hőmérséklet minimumot. A közvetlen szomszédom mini-max hőmérőjén elképedve láttam: miközben Szeged külterületi kertjeiben -1, +2 Co-t mértek, aközben az én kertemben - mintegy 2 km-re Szeged határától --4,-5 Co volt mérhető. Mindez több alkalommal is előfordult április hónap folyamán.
Bizonyára hasonló helyzetek lehettek korábban is, más években is; nem is maradt most a paradicsomból egy szál sem; a szőlőim is ezt bánhatták az elmúlt évek alatt, most meg különösen. A paradicsom újrahajtott, mintegy két hét késedelemmel. A Cardinal nem.
Ezt hívják fagyzugos környezetnek.
Csak az bosszant, hogy a mintegy 12 éves botor konokságom nem engedett korábban ébredni.
Megjegyzendő, hogy az elmúlt évek alatt más fajták is kifagytak, csak mivel azok darabszáma jelentéktelen volt, így azokat kiengedtem a látókörömből. Áttekintve most a régi fajtalistámat: a következők tűntek/fagytak el 12 év alatt: Boglárka, Téli muskotály, Kozma Pálné muskotály, Szőlőskertek királynője, Cardinal. Egy-két helyen a vadalany kihajtott.
Először mérgemben a maradék csemegeszőlőt is kivágni szándékoztam, aztán elindulva a megmaradt, túlélt fajták ( Nero, Csabagyöngye, Hamburgi muskotály, Saszla) tapasztalatából, valamint az e fórumon is sokat taglalt új fagyáló fajták megismeréséből újraterveztem a csemegeszőlősömet. Sürgősen fagytűrő fajták zöldoltásával (Szölőszem! Nagyon köszönöm a segítséget!), valamint több irányból konténeres oltványok ültetéseivel - fáradságot, tanulást, utazást, költséget nem kímélve) az elfelejtésre kényszerült Cardinal-t, valamint a többi hiányt is most kipótoltam.
Az új telepített/oltott/átoltott fajtáim:
Palatina,
Esther,
Teréz,
Moldova,
Vénusz.
Ezen túl még egy-két oltás (egy két fajta) sikerére várok.
Majd meglátjuk...