nagymamam Creative Commons License 2015.06.17 0 0 3609

Köszönöm szépen mindenkinek a választ. Azért írtam hogy ügyesen, mert a közüzemieket már régóta HK-val fizetem, amíg nem volta postán vásárlásnak minősítő automata, addig elsétáltam a szolgáltató. Az Erste most is állította, hogy a közüzemi nem vásárlás ( persze nem mindegy hogy hol fizet vele az ember) de kipróbáltam, jött szépen a pont jóváírás és a szöveg is számlán vásárlásnak írja.  Pont a jóváírások miatt tartom őket, azzal ingyenesé válnak. No meg az se mellékes hogy egy ideig nem az én pénzem fogy (bár a mai kamatok miatt ez már egyre inkább kisebb jelentőségű.

No:  lakáshitel az OTP-nél utalva ezeréves módszerrel folyószámláról utalva csop.beszed.-del (anno ragaszkodtak hozzá, éppen mostanában kértem hogy adjanak csekket, nem adtak!) AMEX kártyát váltogatok kéket, aranyat, hogy ne legyen második éves kártyadíj. A számlát is váltani kell! Így csak év elején éri meg a váltás, mert a jóváírás dec. végén van.

Az AMEX is az OTP-hez tartozik, de soha nem hallottam erről a lehetőségről, de attól még lehet. Több kártyát meg nem akarok, mert kell egy betéti is a pénzfelvétel miatt, mert a krumplit  nem adják kártyára. (2 gombóc fagyit már tudtam venni HK-val, de ha szaki jön a lakásba ő is kp-t szeretne, így ezt nem lehet 0-ra redukálni). Nem számít ha sétálni, kell időm több van mint pénzem, bár a bankügyeim többségét "műhódon" rendezem. Tartok tőle, hogy az OTP nem fogja engedni csop beszed megszüntetését. De úgyis idegen banki kiváltáson gondolkodom, bár támogatott hitelem van, de most megmérgesítettek, hogy az idegeneknek ők is 200 ezer jutalmat adnak, ha hozzájuk viszi a lakáshitelét, a forintos, rendesen fizetőt meg csak költségnöveléssel és betéti kamat csökkentéssel jutalmazzák, pedig kb 40 éve vagyok ügyfelük.

Az arany Amex egyetlen előnye, hogy a hozzákapcsolódó ingyenes biztosítással haza hozzák az ember hulláját, ha külföldön patkol el. De most már a WiZZ kártyámhoz is ilyen biztosítás társul, úgyhogy a jóváírás után aligha  kérek új AMEX-et. A Wizz kártya jóváírásait azonban csak repjegyre lehet fordítani, de én speciel pont ezért kértem. Aki nem repül annak nem éri meg. Annyit nem tudok vásárolni, hogy a pontjaim el ne repdessem. Sőt ezért kéne a lakáshitelt is rászuszakolni. De a konkrét esetben ehhez mindkét banknak jónak kéne lenni, az Erstének, mert ő a kártya kibocsátó, az OTP-nek mert ott a hitelem, Nem nagyon bízok benne, de elindulok, ha kapok valami vezérhangyát..., vagy legalább az AMEX-szel tudnám rendezni. Azért az MNB lapját még megnézem, hogy kötelző-e csop beszedés. Ha csekket kapnék már nyert ügyem van. A közjegyzői okiratban sajna benne van hogy folyószámlán kell lenni a havi esedékes törlesztő részletnek minden hónap 1-jén, és még meg se kaptuk a kölcsönt, de már alá kellett írni az átutalási megbízást, ezzel akkor és még sokáig nem is volt semmi probléma. De 2002. óta a bankok is sokat változtattak, hátha egyszer az ügyfél is megteheti.

Azt még nem értettem a válaszokból, hogy pl a Citis kártyával más banknál felvett lakáskölcsönt is lehet-e törleszteni vagy csak az adott banknál lévőt.  Köszönöm.

A második kérdésem még izgat: a LTP-n és a BB egyenlítő hitelén kívül van-e valami lehetőség arra, hogy vagy a lakáshitel kamata legyen kisebb, vagy a betét kamat magasabb, ha az embernek mindkettője van egy banknál.

Előzmény: bankvilági idegenvezető (3608)