pacsepa Creative Commons License 2015.06.12 0 0 947

Megpróbálom egyértelműbben megfogalmazni.

Szeretném a Gmail email fiókomat titokban tartani. Nem csak a tartalmát, hanem hogy egyáltalán létezik!

Kezdem azzal, hogy nem használom a Crome-ot és az Explorer-t, csak és kizárólag a Firefox-ot. Az operációs rendszerem Win7 64 bit Enterprise.

Korábban egyszerűen beléptem a Gmail belépő oldalán. Beírtam a fiók nevét,  majd megadtam a jelszót, kivettem a pipát a "Maradjon bejelentkezve" opcióból, aztán beléptem.

Kilépés után ha én, vagy akárki beírta az email fiókom nevét, semmi nem történt, nem ugrott be a regisztrált nevem, ami napnál világosabban mutatja, hogy erről a gépről ezt a fiókot meg szokták nyitni.

Pár hónapja lehetett egy Google frissítés, ami után azonban ez megváltozott. Vagyis azóta ha nekem van egy pl. kakadu951@gmail.com titkos címem és belépés első lépéseként beírom az "email cím" mezőbe a "kakadu951"-et, akkor ezt leenterezve a Gmail "előzékenyen" kiírja, hogy ezt az email fiókot Gipsz Jakab regisztrált néven használják és ehhez a kakadu951@gmail.com email cím tartozik. És mivel ezt kiírja, ezzel jelzi a kíváncsiskodónak, hogy a gép számára ez az email cím nem ismeretlen, már megnyitották róla. Kipróbáltam szűz gépen, ott nem csinálta. De ha egyszer beléptem róla, onnantól már "ismerte" az email fiókot.

Ugye ezután még meg kell adni a helyes belépési jelszót, amit nem jegyezi meg. Ezzel már nincs probléma, belépni elvben nem tudnak, de...... már az email cím létezésének ismerete is lehet érzékeny adat. Sajnos a gyanúm szerint van is érdeklődés iránta... :-(

A Firefoxban a biztonsági beállításokban ki van kapcsolva a "Megjegyzi az előzményeket" opció. Sőt, ha ráklikkelek a "Minden előzmény törlésére", akkor ott is be van jelölve pl. a sütik törlése is. Mégsem felejti el az email címet a gép!

Mint írtam, ez nekem azért probléma, mert ha a valakivel össze tudom kötni az email címét, akkor a kereső programok esetleg tudnak adatokat bányászni ez alapján, hiszen az email címeket gyakran használjuk regisztrációra. Nem véletlen, hogy az email cím az adatvédelmi törvény szerint védett személyes adatnak számít, ha az személyhez kapcsolható!

Amit eredetileg kérdeztem, hogy ki lehet-e ezt a szerintem súlyos biztonsági hibát jelentő funkciót kapcsolni valahol, és legfőképpen hol lehet tárolva a megnyitott gmail-os fiók címe, hogy lehet törölni ami most ott van a gépemen!?

Plíííz, segítsen valaki!

Előzmény: Törölt nick (944)