Rahed Lee Creative Commons License 2015.06.07 0 0 572

Ezek szerintem is kamu adatok. Nem véletlenül írták a végére, hogy ezek a gyár által megadott értékek. Túl szépek, hogy igazak legyenek.

Egyfázisról 250A-t levenni a megadott áramfelvétellel több, mint kétséges. A kijelzőre biztosan be lehet állítani, de hogy a valós hegesztőáram a közelébe sem ér, az majdnem biztos. De ha igaz is lenne, melyik egyfázisú háztartásban van 32A? Mert ha az óránál van is, ritkán építik ki ennek megfelelő kábelezéssel. Az előző 200A-es gépem 200-ra állítva 170-180A körül pirított, hegesztés közben ezt az értéket mutatta.

A másik gyanús érték a 60%-os bekapcsolási idő. Az efféle kivitelű gépek 40%-ot sem nagyon tudnak csontra feltekerve, inkább 25-30%-ot. Hogy tudja a nagyobb értéket ahhoz jóval nagyobb teljesítményű hűtés kellene, mint ami ebbe a készülékházban elfér. Azok meg már 30 kg körüli súlyt nyomnak.  Ekkora házba nem lehet akkora hűtőbordákat, ventillátort beszuszakolni, hogy bírjon hatvan százalékot.

A harmadik furcsaság (ha jól emlékszem) a max. 4 mm-es elektróda. Ennyit egy jó 140-es gép is elvisz,  a legelső kis 160-as MMA inverterem is elpörkölt. Nem mintha háztájiban sokkal többre lenne igény a 2,5-ösnél, de az adatok valódiságának tekintetében újabb furcsaság.

Sajnos a kínaiak e téren nagy sumákok. Amikor szétszedtem a kínai fűkaszám motorját, kimértem, lemértem, akkor derült ki, hogy 10 köbcentivel kisebb, mint ami rá volt írva.

Fenntartva a kételkedés jogát, persze nem lehet kizárni, hogy ennyit fejlődött a technika, de a fizikai törvények makacs dolgok. Érdekes módon nem a nagy piacvezető márkák jönnek ki ezekkel a teljesítményadatokkal, hanem az olcsó kínaiak. Ennyivel többet tudnának? :-)