Sborisz Creative Commons License 2015.06.02 0 1 3178

Izland:

Akkor pár szó az izlandi rendőrökről....

Eltérően az itthoni Pintér-bribékektől, az izlandi rendőrök korrektek, több nyelven beszélnek és tényleg nem céljuk a bírságolás! Jökulsárlon-nál a parkolóban állt egy Toyota terepjárójuk és a kis gyerkőcökkel játszottak. Beültették őket a kocsiba és ekkor láttam mi is van az autóban. Kérdezgettem őket a szabályokról, büntetésekről a turisták viselkedéséről; sza'l csak úgy beszélgettünk pár szót.

Tőlük tudom( mutatták is)  hogy minden(!!!!) rendőrségi autóban van oda-visszamérő trafi! Ez menet közben is tud mérni és milyen furcsa is(?????) rögzíti a rendőr autó sebességét is! Tehát nem állnak ki lesben az utak mellé, nem rejtik el a mérőiket, nem álcázzák privát autókban!

Ecccccerűen csak jelen vannak az utakon. A bírság összege, pl. ha "gyorson" kapnak valakit, 30.000,-ISK-tól akár 200.000,-ISk-ig is terjedhet!!!! ( a váltószám ugyebár 2,2 a forint és a ISK között; 1ISK= 2,2HUF)

Van továbbá egy fedélzeti kamera ami rögzít minden intézkedést, ami az autón kívül és belül(!!!!) történik. Tehát nem lehet/ nem célszerű megpróbálni velük "okosban" lerendezni a dolgot......

Jelen vannak az utakon és úgy ellenőriznek! A cél az ő esetükben a gyorshajtás megelőzése és nem a bírságolás!! ( tudom a pribékek ezt mondják itthon is, de már akkor tudom, hogy hazudnak amikor a képernyőn/ rádióban elkezdenek beszélni.) Ennek megfelelően mindenki igyekszik betartani a sebességhatárokat, nem vezetnek őrült módjára ott se ahol lehetne hajtani.Balesetet én nem láttam ez alatt a 3.000 km alatt amit ott vezettem.

Van olyan szakasz ahol majd 20km-en át se szembe, se mögülem nem jött autó.... mondom ezt május közepén/végén.

Ált. seb. határ 90km/óra, lakott területen belül 50. A különbözetet, ha van jelzik. Sátorozni, lakó-buszozni mindenütt lehet, ahol ezt nem tiltja tábla: kevés ilyen helyet láttam.

Üzemanyag: ált. az 1-es út mellett Myvatn-ig elég sűrűn van kút: gázolajjal és 95-ösel. Áruk kb. mindenütt egyforma a 95-ös: kb. 221 ISK, a gázolaj 216.

A kutaknál amelyek nagyobbak vagy van hozzá shop is, lehet a shopban is fizetni vagy az oszlopnál az előre kiválasztott összegnek megfelelően. Automata kutaknál csak a kiválasztott összeg szerint lehet tankolni.

Én az autónál kértem kiegészítő biztosítást is, mert a kő felverődésre nem terjed ki a cdw ami alapból jár(hat) az autóhoz. Ezt nem árt a bérlet kezdete előtt tisztázni. A mi autónk sima első kerék hajtással elment mindarra amerre én az utamat terveztem. A felföldre nem jó, sőt tiltják ezt, de nem kellett 4 kerék hajtás még a 939-es úton sem... ( pedig már nyári gumi szett volt a járgányon....)

Folyt. köv... nem sokára a puffin is kiderül...  :)