laca5 Creative Commons License 2015.05.27 0 0 1967

Azért szúrtam be ide, hátha valakinek segít a diagnózisban. Szőlőtől el kell vonatkoztatni, mert ezek a hiánybetegségek nagyon hasonló tüneteket okoznak más növényeken is.

Nekem úgy tűnik egyébként, hogy a magyar agyagos/meszes talaj leginkább a vashiányos állapotot segíti elő, de ha sikerül beazonosítani a tünetekből, akkor azért lehet ezen segíteni. Nálam a vashiányon a vaskelát segített, belocsolással. De lehet levéltrágyaként is használni.

Nálam sikerült azonosítani, többféle növényen is. Kulcsszavai a fiatal leveleken és az erezet közötti rész sárgul.

Az is nagyon érdekes a cikkből, hogy a hiánybetegséget elősegítheti ha nem jó arányban kap más, pl. NPK műtrágyát, mert ezeknek az anyagoknak egyensúlyban kell lenniük. Ha az egyik anyagból túl sok van, akkor az lesz a probléma, hogy nem kap hozzá megfelelő arányban a másikból.

Ezért én úgy gondolom, hogy amennyiben hiánybetegségre gyanakszik valaki, akkor célirányosan védekezzen, mert a "sortűz" nem biztos hogy segít.

Ha majd megjavul a blúcuccom, akkor teszek fel pár képet, mert abból a majdnem kipusztult csemetéből igazán gyönyörű lett.

Sajnos az idei termés kérdéses, mert nagyon rossz idő jött rá a virágzáskor és az a pár porzós virág ehhez valószínűleg kevés lesz.

Előzmény: laca5 (1959)