A néró sikerült, erről valamelyik topicban be is számoltam. Pár fajta is jól sikerült, többek közt kecskecsöcs, éva, moldova, narancs ízű szőlőskertek királynéja. Volt egy db saját vessző mathiász jánosné muskotályom, az is szépen megvan! De voltak olyan fajták, ahol gyökér az égnek se akart képződni... Voltak olyan vesszők, (fajtától függetlenül) ahol a szemek nem hajtottak ki, hiába volt erős gyökérzet.
A fekete rizling mindent utól ért, itt volt a legtöbb számú rügy alva maradás. Talán a hosszú hajtások miatt a tőkéhez közelebbről vett vesszők lehet a magyarázat, vagy passz.
Kaptam több helyről is vesszőt, volt ahol nagyon jó életdús vesszőt, volt ahonnan az ellenkezőjét. Talán ez is egy ok, amiért nem sikerült minden fajta. De az idei év tanuló pénz volt.
Jövőre pár dolgot másképp csinálok:
Az előkészített vesszőket vízben hajtatom elő, 2 szemet hagyok meg, a többit vakítom. Ez azért kell, hogy ne foglalja a helyet az olyan vessző, amelyik csak gyökeret nyomat, a rügy meg nem hajt ki.
Most hogy már meg van a növény lámpa, nem fog felnyurgulni a hajtás, ami a későbbiekben egyenlő a gyengeséggel, vagyis a szabadban (szobában) csak sínylődik. Itt természetesen tartani fogom a nappal-éjszaka variációt, éjszaka nem lesz lámpa, mivel tapasztalatom szerint, ha napi 24 órában világítunk, akkor a gyökérképződés lelassul, vagy le is áll. Erről olvastam is régebben, hogy a szőlő/fák legaktívabb gyökérképződése azért van kb ősztől végétől tavasz elejéig, mert ilyenkor a nappalok rövidebbek. (persze azért télen nyugalom van!)
Szóval rövid "nappalos" megvilágítást kapnak.
Ezen felül ha lehetőségem adódik, később kezdem el hajtatni a vesszőket. Erre talán a pince jó szolgálatot fog tenni, hogy ne a szobába legyenek annyit, hanem minél hamarabb mehessenek a fóliába.