arpad-lajos
2015.05.19
|
|
0 0
3772
|
Nagyon nehéz a kérdésedre válaszolni. A fő gond, hogy nem tudjuk, hogy mitől mézgásodik ez a fa. A mézgásodás előidézője közvetlenül az etilén. De etilén képződést a fában nagyon sok minden indukálhat. Kórokozók (baktériumok, gombák), kedvezőtlen ültetési hely, sérülések, fagy stb., de még az is lehet, hogy valami vegyszer túladagolása. A faiskolások sokszor alkalmaznak vegyszereket, hogy lombtalanítsák az eladandó csemetéket. Szóval nagyon nehéz ezt így utólag kikutatni.
Én elég reménytelennek látom ezt a fát. Szerintem a visszametszés sem fog segíteni rajta. A képződő oldalhajtásokat ne vágd most vissza. Rájuk nagy szüksége van most a fának, mert ha beindul a hajtásképződés és egészségesek lesznek rajta a levelek, remény van rá, hogy a fa maga legyőzi a betegséget. Egyelőre normál növényvédelemben részesítsed. Adj neki egy felszívódó fungicidet (Score, Topas) és valamilyen inszekticidet (pl. Karatán) és rendszeresen figyeld. Én igyekeznék a talaját nedvesen tartani és esetleg egy híg levéltrágyát adni neki (pl. Wuxal 0,1-0,2%). Sok sikert! |
Előzmény: kersa48 (3771)
|
|