Hát, lehet róla vitatkozni hogy a porbeles technológia drága e vagy sem. A bevont elektróda a legolcsóbb, és legsokoldalúbb, EZ TÉNY!
4,5 kg ESAB coreshield15 (a legjobb önvédő porbeles huzal a világon!!) 12.500 Ft. Ezzel azért elég sokat el lehet hegesztgetni, kb ugyanannyit mint egy doboz (5kg) 2,5-es elektródával ami ha az esab 46.16-ot nézzük akkor kb 7000Ft. Előny hogy nem rosszabb, vagy csúnyább a varrat, viszont nem kell salakolni, sokkal egyszerűbb vele hegeszteni... de valóban drágább, mint a bevont elektróda.
Ha a mig/mag-al vetjük össze, akkor 75-80A-en a 0,8-as porbeles huzalnak sokkal mélyebb a beolvadása, mint 130A-en a 0,8-as normál huzalnak Co2-vel. A varrat kicsit pikkelyesebb, nem olyan sima mint a védőgázas fogyós, és a huzal magasabb alumínium tatalma miatt nem is olyan erős, hidegben ugyanakkora erő hatására könnyebben törik. Ezt a használatkor figyelembe kell venni. Ha azt számoljuk hogy megvan a Co2 rendszerhez minden, és csak a használati költségeket nézzük, akkor a védőgázas hegesztés olcsóbb. Olcsóbb a tömör huzal, valamint a gáz töltet együtt is mint az egységnyi porbeles huzal. Védőgázashoz viszont kell a palack, reduktor, így a kezdeti beruházás magasabb.
Az alfaweld MIG/MMA185 (bruttó 90-100 között lehet megvenni) az egyik legjobb alternatíva. Van benne gázszelep, van 2 év garancia. Tudja az MMA-t is, tehát ha kiizzadod a gép árát, akár egy doboz elektródával el tudsz kezdeni hegeszteni, később ki tudod használni a porbeles technológia előnyeit, majd ha megint van egy kis pénz akkor a védőgázas technológiára lehet tovább lépni. Ez így azért elég univerzális.
Én a 165-ös Iweld pocketmig-et használom mindhárom technológiával, semelyikben nem csalódtam. (sőt, érkezik lassan az iweldtől az alu görgő az előtolóra, szóval a fogyós alu hegesztést is kipróbálom ha összeforrt a törött ujjam)
Ha van még kérdés, csak nyugodtan. Ha nem laksz túl messze Salgótarjántól (vagy hajlandó vagy buszra, vonatra ülni) akkor esetleg hétvégi tesztlehetőséget fel tudok ajánlani. Jelenleg gáz épp kifogyva, (nem mentem el töltetni, mert törött kézzel nem tudok hegeszteni) így porbeles, és bevont elektródára van lehetőség.