Rahed Lee Creative Commons License 2015.05.07 0 0 185

Én is kezdő vagyok, átérzem a problémád:-)

Nagyon nincs beolvadva és néhol mintha meg is szakadt volna az ív. Nagyon fontos, amit Refse fórumtárs írt, az elektróda állandó távolsága és a megfelelő sebesség. Általában azt tartják, hogy az ideális távolság az elekróda átmérője, de ezt tényleg nem könnyű tartani, mert fogy, rövidül a pálca ezt neked kell kompenzálni. Én saját tapasztalatom alapján azt mondom, még mindig jobb, ha a munkadarab felületén vezeted, mintha néha megszakad az ív a nagy távolság miatt. Az inverterekben van az "Arc force - íverősség szabályzás", pont erre való, hogy a változó elektróda távolsághoz igazítja az áramerősséget ezzel tartva fenn az ívet. Persze ez is csak bizonyos határok között szabályoz. Ha rendesen kialakult az ív, az ömledék és nem húzod túl gyorsan, akkor nem fog letapadni. Továbbá az elektródát sem mindig egyenesen kell húzni, van aki körkörösen, van aki cikk-cakk-ban vezeti. Ha nem belső sarokvarratot csinálsz, akkor a pálcát 75-80 fokos szögben kell tartani. A 45 fok szerintem túl lapos. Belső sarokvarrat jóval nehezebb, mint a tompavarrat. Sarokvarrathoz nagyobb áram kell és nem elég a sarokban végíghúzni, hanem az oldalfalakra is fel kell kicsit vezetni, sőt itt egy-két pillanatra meg is kell tartani, hogy rendesen beolvadjon. Elég öreg a trafód, de ez nem gond. Öreg szakik olyant hegesztenek ezekkel a régi Hetrákkal, hogy csak pillázok. Az inverterekkel könnyebb, a letapadás gátlás, az íverősség szabályzás és efféle automatikák révén, de nagyon sokan használják a trafókat a mai napig, nem véletlenül.

De ha rászánsz egy kis időt, akkor a neten nagyon jó oktató videókat találsz, ebben töviről hegyire bemutatnak minden fontos dolgot. A többi csak gyakorlat kérdése.

Előzmény: chab7hu (183)