:-)) nekem mindig ilyen, babusgatom is a kenyérsütőgépem, azt gondoltam, hogy ha a virágoknál bejön, hátha használ a gépeknél is :-))
A fehérkenyér alapreceptjét turbóztam kicsit - most másodszor - bio tönkölykorpával (Naturlandos, Tescoban vettem, kb. 300 Ft körül van egy 200 gr-os csomag ...kefírbe, sőt salátába is szoktam szórni belőle).
Az alaprecept: 310 ml víz + 560 gr liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozsliszt), 2 kis mérőkanál (géphez kapott kanál egyik vége) só, 2 nagy mérőkanál cukor, 3 nagy kanál olaj (vagy vaj), 2 kis mérőkanál porélesztő.
A fotón szereplő kenyeret per saccra csináltam először, menetközben adtam hozzá kicsi vizet és még egy kevés lisztet, így másodszorra már eleve több vizet/lisztet használtam és több sót is (a férjem kérésére):
kb. 400 ml víz + kb. 600 gr liszt (430 fehér + 170 tk.rozsliszt) + kb. két kismaroknyi tönkölykorpa ... ezt összekeverem egy tálban és úgy öntöm bele az üstbe ... + 3 kiskanál só + 2 nagykanál cukor + 3 nagykanál olaj + friss élesztőt használtam, egy 50 gr-os kocka negyedét morzsoltam bele (a sóval szemben lévő oldalra), majd az egészre rászórtam kb. egy teáskanálnyi lenmagot.
Alapprogramon sütöttem, a színét "dark"-ra állítottam, a gépem pedig Hausmeister HM1300-as.
Nagyon szépen feljött, majd kilökte a tetőt:-)
Alapkenyér - instant élesztős változat, kis mélyedések úgy, hogy alul ne jöjjön fel bennük a víz:
