ninovarga Creative Commons License 2015.04.30 0 0 35413

A tegnap este Lovásziból bemutatott üdítő példák mellett nem akartam ünneprontó lenni azokkal, amelyek most következnek. Többször tettem fel képet arról a fügepéldányról, amelyik az ukrán házaspár által vásárolt ház előtt van. Túlélését is annak köszönheti valószínűleg, hogy nem magyarok a vevők, akik "jó" magyar szokás szerint mindent azonnal letaroltak volna. Az ukránok viszont óriási lelkesedéssel fogadták ezt a számukra egzotikusnak számító növényt és szóba se kerülhetett, hogy megváljanak tőle. De mivel a házat csak nyaralónak használják, megbíztak egy illetőt a kert karbantartásával.

A fának eredetileg két törzse volt, illetve az egyik törzsről egy törzsvastagságot közelítő alacsony oldalága. Ezek megközelítőleg az eredeti korona felét alkották. A fa által elfoglalt szeglet nem szolgál semmi egyébre, mint arra, hogy ezt a növényt befogadja, közömbös, hogy annak ágai alacsonyabban, szélesebben, vagy szűkebben állnak-e.

Szó se róla, pofás kis koronás fa lett belőle a kertgondozó által végrehajtott drasztikus csonkolások után. De...

Többször leírtam és bemutattam, milyen következményekkel jár a füge vastag ágainak csonkolása, mennyire érzékeny egy kérget, majd a növényt tönkretevő betegségre. Kár lenne, ha ennek a fügének az évei is meg lennének számlálva emiatt...

Látható a képeken, hogy a drasztikus csonkolás miatt máris milyen sarjtenger indul a törzs körül.

Tudom, hogy /sajnos/ az itt fórumozók többségének a téli fagyok miatt ilyen típusú gondjai nem keletkeznek, ez az intelem azoknak szól, akiknél van esélye a fügének többéves törzses fává fejlődni. Ha korrigálni akarjuk a törzset/koronát, azt feltétlenül fiatal korban tegyük. Ha ez nem történt meg, idősebb korban hagyjuk békén!