Nálam sem feltétlenül a biztosítás biztosításának a biztosítása a cél. De valamilyen szinten bizony nem árt erre is gondolni!
- Apropó, biztosíték!
Nem tudom hány, házilagos kivitelű keltetőgépben találnék akár csak 1db nyamvadt Wickmann biztosítékot is? A nagy többség nem fordít erre figyelmet. Gyakran csak a mérőszekrényben elhelyezett 16, vagy 25 amperes kismegszakító, vagy olvadó biztosító nyújt valamiféle védelmet.
- Szabályzóként (az egyszerűbb, olcsóbbak közül) nekem a Szíjj-féle arányos szabályzó működik a legjobban.
Én ezt szeretem használni, de elismerem, valamennyire ez ízlés dolga is. A többi szabályzó is jó, de ez szinte "odaszegezi" a tizedfokot is a kijelzőre, míg a 0,1oC hiszterézisű ON-OFF szabályzóknál 0,4 - 0,5 fokot sétál fel-le a kijelzett érték. Kikelnek ezekkel is a csibék, de a stabilabb üzem miatt az arányos szabályzó nekem jobban tetszik. (A PID szabályzók lepipálnák, de azok drágábbak, és a helyes beállításuk is sokkal komplikáltabb.)
Ezt a szabályzót mindenképpen ki kell egészítenem egy, vagy több hőmérővel, hogy kontrollálhassam a hőfokot. De ki kellene egészíteni pl. a Baji-félét is, illetve mindet, amelyik nem tartalmaz saját hőmérőt!
Nálam a plusz kütyü biztosításként onnan jött, hogy mindig gondban vagyok hőmérők terén.
Jött az ötlet, hőmérőként W1209 kici-ócó szabályzót használjak. Egyszerűen tudom kalibrálni az esetleges hőfok eltérését is.
Ha ennek a (mindenképpen cserés) reléje helyett egy egy, vagy két morzeérintkezőt tartalmazó relét használok, egy füst alatt meg tudom oldani a túlfűtés elleni védelmet is. Ezt viszont nem tartom luxusnak, de még csak felesleges túlkomplikálásnak sem!
Például a Joededy által ismertetett linken található orosz szabályzóban is megoldott az alul/túlfűtés miatti riasztás is. (Sok minden egyéb funkció mellett.) Etil-Peti szabályzója is tud riasztani. Szóval más sem tartja feleslegesnek az effajta védelmet!
Többször írtam már, mindenki maga dönt, de maga is viseli a döntésének a következményeit!