Nem emlékszem, hogy ezen vagy az őszibarack -on volt szó a "bundásbogárról"...
Tegnap azzal beszélgettem, aki "bogrász professzor"...
A véleménye: bundásbogár a pitypang (gyermeklácfű) virágját kedveli, de ha nem talál mást, akkor más virágot eszik "szegény"...
Ebből két dolog következik, vagy hagyjuk elgyepesesdni a fák --sorok-- közét, vagy "birkózunk" a bogarakkal. Általában a véleménye: meg kell tanulni együttélni a bogarakkal. S ha nem rontjuk el a biológiai egyensúlyt, akkor számolni kell azzal, hol egyik, hol másik kértevő túlzottan elszaporodik...
Nálam "pitypang erdő" van most éppen szőlő között, s persze van néhány gyümölcsfa (mandula, őszibarack, kajszi, néhány cseresznye, szilva, alma) s nem volt egyik évben sem (sok éve) számottevő bogár kártétel.
Más: a fák törzsére rakott ragacsos övről is kérdeztem--még csak erősen gondolkodtam rajta--
de lebeszélt... Egyik hallgató ebből irta a dolgozatát. A lényeg: a hangyákat pl. és még néhány nem kivánatos bogarat befog, de a hasznosakat is. Szőlőben végezte a kisérletet: egyik tőke nyákára tett a mellette lévőre nem is igy tovább... Amelyiken nem volt, sokkal egészségesebb lett.
üdv PJ