krizsi_l Creative Commons License 2015.04.12 0 0 1008

Ilyen rossz hang talán az első volt Csehiben abban az elátkozott szobában ahol bármit csináltunk nem akart zene lenni.

Ilyen ideges is rég voltam már, bármely helyzetet beleértve. Szép számban jöttünk össze, nem kevés magas értékű (nem csak pénzben mérve) holmit hoztak el tulajdonosaik. Nagy várakozásaim voltak, aztán minden rosszul kezdődött. Az erre vállalkozók beüzemeltek egy láncot a tetőtéri szobában, elején  a lemez játszómmal. Nem forgott. Szállítás közben leszakadt a motort tartó gumi gyűrű. OK Másik lemezjátszó (a várt harmadik még nem érkezett meg), abban nincs PU. Én hoztam zsebben egy Eroicát. Michel Giro, RB300 Michel Techno Weigth. Beépít, beállít, beköt. Nem kellett volna. Oly mértékben torz hang, hogy inkább elmentem konyhai dolgaim intézni. Közben még egy-két próbálkozás, "rossz a lemez" meg hasonlók. Az eredmény hervasztó. Lemezjátszó csere, biztos a PU-val van gond, nagyobb kivezérléseknél nagyobb a torzítás. Megjött a harmadik lemezjátszó, csere. A torzítás rendületlen. Hangfal csere, torzítás megszűnik a hang nem vállalható fel a trafók meghallgatásához. Egy kis küzdelem még, majd aztán harmadik hangfal. Jó nem lett, de már majdnem vállalható. 14h. Akármilyen, essünk neki a trafóknak, mire a cca10 trafón (nem számoltam össze) végigérünk reggel lesz. Azzal a zenével ami éppen a gyalun volt. A felvétel jó, csak kissé bealvós, a karmester közel a végelgyengüléshez.

Jöttek a trafók sorba egymás után. Sajnos a trafók utáni hang (szándékosan nem komponenseket írok) nem igazán méltó. Azért a trafók karaktere és egymáshoz való viszonyuk hozzávetőlegesen értékelhető. Arra mindenképp alkalmas, hogy eldönthető legyen kinek melyik áll közelebb az ízléséhez. Vagy 2 órán át élveztük ugyanazt a bealvós felvételt.

A legnagyobb tanulság az lenne, hogy egy az komponenseknek ismeretlen helyszínen véletlenszerűen összeállt rendszerrel nem szabad komoly tesztet végezni, nem lehetnek előzetes várakozásaink.

A másik legalább ekkora tanulság hogy barkácsoló kedvű topiktársaink által készített trafók a nagyok közt is megállják helyüket. Jó lett volna kiválasztani pár darabot és azt kicsit alaposabban vallatni, de idő, kedv hiányában erre nem került sor.

Sorrendet nem szívesen állítanék fel biztosan nem lenne reális. Az, hogy egyik másik trafó hogy bizonyít saját rendszereinkben azt csak alaposabb vizsgálatok után lenne megállapítható. Áttételek változtatása, kábelezés ......

A trafók: AN S7, AVA 5, DHT nanokristályosa, Discus,  EMT, Paravicini MC3, Paravicini TX4, PPI Rhapsody, Ortofon T30

Töltenék fel képet is a felhozatalról, de a hülye fórum motor nem hagyja, az Indafotóval tolakszik, azt inkább kihagyom.