japipapi Creative Commons License 2015.04.12 0 0 20746

Szia Druszám!

Na, ezt nem vitatom, ilyen megfogalmazásban. De az én olvasatomban azt láttam, hogy a kolléga 21 W -tal fűt 60 db tojást. Jó, de mi a  fenének kell ezen rágódni? Ahogy Te is írod, magasabb teljesítménnyel hamarabb érjük el a kivánt hőt, a beállított értéket a szabályzó vezérli. Ha magasabb az önhő, rövidebb ideig fűt a kütyü. 

Mint, ha az érezném, ott a 21 W állandó! Nem szabályzott!. (azért mondtam, hogy így több az energia felhasználás) A 96 W persze hogy csak a felfűtéskor van kihasználva, a jó, minél alaposabb szigetelés kívánatos. Szerintem nagy segg van kerítve. Akkor, ha egy keltetős teljesen automatikus, a fószer rá sem néz mondjuk 20 napig tyúk tojás esetében, akkor kell agyalni a szellőzést illetően. De tapasztalatom szerint többségében nem így van, ha hobbi a buli. Tényleg, most Gergőnek adok igazat, nem sok értelme az íróasztal agyalásnak ilyen mennyiség esetén. A hűtésnél sem szarakodunk mérésekkel, hogy meg van e már a 29 °C, hanem tapasztalat alapján döntünk, többnyire jól.

Bevallom, az én 120 l-es keltetőmben 98 db kacsa tojás fejlődik cca. 100 W fűtő teljesítménnyel, persze szabályozott. Nem csináltam semmiféle külön szellőző nyílást, hisz a forgatáskor (manuális) megvalósul a teljes légcsere, és ha esetleg csak naponta 3-szor nyitom ki az ajtót, az is bőven elegendő, tapasztalatom szerint.

Szóval Kedves Druszám, értem én, de szerintem a szabályzó csinálja dolgát, hogy éppen milyen teljesítménnyel pótolja a hőt,  igazán francot sem érdekli. :-) Kezdetben mértem én is a felhasznált teljesítményt, a költségek miatt, de ma már nem téma.

Előzmény: Chik Fan (20742)