Szia!
Én nem tudok helyetted dönteni. Az én szempontjaim nem biztos, hogy egybeesnek a tieddel!
Azt viszont elmondhatom, én hogy tervezem legközelebb a hőfokszabályozást megoldani. Már korábban is írtam, a következő gépembe egyszerre 2 szabályzót is be fogok építeni.
Az egyik, ami alapból a fő szabályzó lesz, egy "arányos" szabályzó. Ezt magam készítem Szíjj István ötlete nyomán. Több szabályzót is építettem, illetve kipróbáltam. "Kőbaltás" volta ellenére eddig ez tartotta legpontosabban a keltetőgépben a hőmérsékletet. Természetesen a többi is jó! Sőt! Sokuk más szempontból jobb, vagy sokkal többet is tud ennél! De ha csak a hőingadozást veszem figyelembe, nálam ez a nyerő!
Ezt egészítem ki egy W1209 kínai szabályzóval. Ez a gyári szabályzó is át lesz egy kicsit alakítva. A reléjét lecserélem. Az új relé nyugalmi helyzetben záró érintkezőjén vezetem át a fűtés áramát. (A gyárilag beépített relének nincs nyugalmi érintkezője, csak olyan, ami a relé meghúzásakor zár, ezért kell lecserélnem.)
A menüben a hűtés üzemmódot választom ki. Egy beállított hőmérsékletet (pl 38,4 oC-t) meghaladva a relé behúz, megszakítva a fűtés áramkörét védi a tojásokat a túlfűtéstől. A relé záróérintkezője ilyenkor be tud kapcsolni pl. egy csengőt, jelezve, hogy baj van a fűtőkörben, valamiért túl fűt a gép! Külön kikötés: a csengő és a fűtés tápja azonos kell legyen, vagy a relének rendelkeznie kell még egy külön áramkörrel!
Ha a fő hőfokszabályzó katasztrofálisan meghibásodna, a kínai szabályzót átkötve és a menüjén módosítva átveheti a javítás idejére a hőfokszabályozó feladatát.
Mivel az arányos szabályzót amúgy is ki kellene egészítenem egy hőfokmérővel, a W1209 ezt a feladatot is el tudja majd látni. Az esetleges eltérését egy etalontól, a menüjében tudom korrigálni, amit áramszünet alkalmával sem felejt el!
Persze létezik ezen kívül még sok megoldás!
Vannak komplett, bedobozolt kínai szabályzók. Pl. az AGpTEK cég STC1000 szabályzója. Némelyik Willhy. Talán a WH7016E, vagy C. Bár utóbbiak körül vannak homályos dolgok a hiszterézis terén.
Vigyázni kell ezekkel, mert megtévesztően azonos külsővel nagyon sokféle specifikációval dobnak piacra szabályzókat. A nagyobb hányaduk keltetőgépbe alkalmatlan! Körültekintően kell választani, ha valaki ilyesmit rendel!
Jó eredménnyel lehet használni a Baji-féle szabályzót is. Ebből is van ebben a fórumban ismertetve akár külön keltetőgépbe átszabott verzió is.
"Etil-Peti" fórumtársunk is ismertetett Attiny-s mikrovezérlőkkel működő szabályzókat. Mivel ez sem ON-OFF szabályzó, ez is pontosabban tartja a hőfokot, mint a nagy átlag.
Joedey egy orosz fórumra hívta fel a figyelmünket. Ott egy teljes körű, Atmega mikrovezérlős (hőfok-, pára,- forgatás) szabályzó építési leírását találhattuk.(Mivel kompakt ellátja egy keltető vezérlő minden funkcióját, ez a második favoritom.)
Egyszerűbb kapcsolásokból én is állítottam össze egy komplett vezérlőt, de ez szerényebb tudású, mint az orosz szabályzó.
Vannak PIC mikrovezérlős megoldások is. De használható (szilárdtestrelésre átalakítás után) a korábban említett kínai W1209 is. Nekem a napokban érkezett meg 8 db. 1-2 példányt tudok átadni, ha valaki nem akar Kínából rendelni, vagy sürgősen szüksége lenne egyre. De tényleg csak 1-2 darabot!
Szabályzók terén szerencsére nagy a választék! Igény és pénztálca függő, ki melyiket választja.
Kissé hosszúra sikeredett a hozzászólásom! Bocsi!