bombaba
2015.04.06
|
|
0 0
1789
|
A kivi (akárcsak a datolyaszilva, de ez nem ide tartozik) éretlen állapotban kerül leszedésre Dél-Európában is, nálunk is. Hűtőházakban tárolják forgalomba hozatal előtt, ezért lehet még januárban is vásárolni. Nem mindenki tudja, hogy utó érlelést igényel, enélkül savanyú marad (ezért sokan savanyú gyümölcsként ismerik). Az érlelés módja azonos, akár banán, akár datolyaszilva, akár kivi, stb. - etiléngázba kell helyezni egy időre. Ez ipari méretekben hűtőházban történik. Házi méretekben nylonzacskóba helyezett alma bocsátja ki az etiléngázt, e mellé kell behelyezni a kivit és lezárni a zacskót. A szükséges idő attól függ, milyen érettségi állapotban szedték a gyümölcsöt.
A kivi, datolyaszilva akkor alkalmas fogyasztásra, amikor a színe megváltozik és a héja vékonyan (mint a leforrázott paradicsom héja) lehúzható.
Igaz, banán, de a folyamat hasonló:
http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20130605-miert-olcso-a-banan.html |
Előzmény: Sándor111 (1788)
|
|