Kramcsák István
2015.04.03
|
|
0 0
1185
|
wogboy ,:lehet, hogy nagy képűségnek vélted , amikor a szőlő Királynő- ről írtam, /annak idején én is így gondoltam mikor egy öreg szőlész ezt mondta nekem vagy 30 éve, mikor megkérdeztem Józsi bácsi miért használja ezt a megnevezést? azt mondta : nézd fiam a szőlőben benne van a szent három -ság, mert mikor kezd hajtani először a két férfi/ két bajusz/ jön egy -egy levél kiséretben jobbról és balról, ők kapaszkodnak biztosítva a következő női rügy /termő /hajtását és ez folytatódik tovább, a szőlőnek ez a partitúrája :TÁ- TÁ- TI./ ezen belül van amikor a bajuszon is termés jön és van amikor az egy termőrügyben 3 fürt is képződik/ fajta függő és évjárat/ nem beszélve az/ alvó rügyben is van termő képződmény/ volt olyan év hogy a Májusi fagyok leseperték a 50cm es hajtásokat, de a rejtet rügyekből /alvó/ egy közepes termést takarítottak be. Ide tartozik ,hogy ezen szőlész dinasztiák nem ma kezdték a szőlő müvelést, a Magyarságot vagy három ízben teljesen ki írtották !! /tatár, török, habchburg/ ekkor hoztak /Olasz / longobárd/ szőlészeket/ Tokajhegyalján a falu nevek őrzik az emléket :Olaszliszka , Bodrog olaszi, Szegi-Long / longobárd/ ezeket az embereket a tőke alatt szerkeztették így ismerik csínyját-binját a szőlőnek.nem volt ez régen könnyű foglalkozás ,mert a sok kézimunka igen csak kérgesre alakította a kezeket , tavaszal ősszel a szőlő, nyáron meg elmentek kepésnek az alföldre aratni , hogy a kenyér is meg legyen. szeretnék neked még írni , ha kérhetnék/ email címet . az enyém :kramcsakne@citromail.hu. üdv. |
Előzmény: wogboy234 (1073)
|
|