taormina001 Creative Commons License 2015.04.03 0 0 22984

Kedves Bombaba,

elöször is köszönöm, hogy egyáltalán foglalkozol a problémámmal.

Visszakerestem az akkori hozzászólásaidat, de sajnos ezúttal sem találtam bennük a problémára vonatkozó konkrét diagnozist, mint ahogy azt sem, hogy én bármit is "sértésnek vettem" volna. Többen és hosszan értekeztek a Kumquat általános tartási körülményeiröl, valamint a rovarkártevök felismerésének és irtasának szükségességéröl. Ezutóbbiról számos linket is tettél be.

Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy mind a tartásra, mind a kártevöirtásra vonatkozó valamennyi útmutatást követtem és elvégezetem. Az egyetlen tényezö, amin nem tudok változtatni, az ahömérséklet. A növény a lakás leghidegebb pontján áll ugyan, de épp az öt körülvevö panorámaablakok folytán a hömérséklet napos idöben természetesen fokozódhat.

Ami még mindig hiányzik, az egy diagnózis a betegség nevére és kezelési módjára vonatkozóan. Ezért lóg számomra most is a levegöben, hogy miért kellene öket kivenni a cserépböl és megnézni, hogy van-e élö gyökere. Pontosan miböl gondoljuk, hogy ne lenne?

Ha így van, miröl ismerem ezt meg és mit kell ez esetben tenni? Ez ellen szól azonban, hogy az alany még a kicsi fa esetében is él. (Mit kell különben tenni, ha csakugyan csak az alany él? Egyébként pedig az se hajt, de a kérge kemény és alatta élö zöld színü.)

Sajnos nagyon is el tudom képzelni, hogy mindkettönek ugyanaz a betegsége, hiszen egész nyáron egymás mellett alltak.

A közegükröl még nem írtam; mindkettö laza, a követelményeknek szerintem megfelelö közegben van. Ugyan nem tartom öket alátét nélkül, de annyi vizet sose kapnak, nyáron se, hogy az alátétig elérjen.

Az érdekelne, hogy szerintetek most pontosan mit tegyek?

Előzmény: bombaba (22976)