Kedves Bombaba,
elöször is köszönöm, hogy egyáltalán foglalkozol a problémámmal.
Visszakerestem az akkori hozzászólásaidat, de sajnos ezúttal sem találtam bennük a problémára vonatkozó konkrét diagnozist, mint ahogy azt sem, hogy én bármit is "sértésnek vettem" volna. Többen és hosszan értekeztek a Kumquat általános tartási körülményeiröl, valamint a rovarkártevök felismerésének és irtasának szükségességéröl. Ezutóbbiról számos linket is tettél be.
Mégegyszer hangsúlyoznám, hogy mind a tartásra, mind a kártevöirtásra vonatkozó valamennyi útmutatást követtem és elvégezetem. Az egyetlen tényezö, amin nem tudok változtatni, az ahömérséklet. A növény a lakás leghidegebb pontján áll ugyan, de épp az öt körülvevö panorámaablakok folytán a hömérséklet napos idöben természetesen fokozódhat.
Ami még mindig hiányzik, az egy diagnózis a betegség nevére és kezelési módjára vonatkozóan. Ezért lóg számomra most is a levegöben, hogy miért kellene öket kivenni a cserépböl és megnézni, hogy van-e élö gyökere. Pontosan miböl gondoljuk, hogy ne lenne?
Ha így van, miröl ismerem ezt meg és mit kell ez esetben tenni? Ez ellen szól azonban, hogy az alany még a kicsi fa esetében is él. (Mit kell különben tenni, ha csakugyan csak az alany él? Egyébként pedig az se hajt, de a kérge kemény és alatta élö zöld színü.)
Sajnos nagyon is el tudom képzelni, hogy mindkettönek ugyanaz a betegsége, hiszen egész nyáron egymás mellett alltak.
A közegükröl még nem írtam; mindkettö laza, a követelményeknek szerintem megfelelö közegben van. Ugyan nem tartom öket alátét nélkül, de annyi vizet sose kapnak, nyáron se, hogy az alátétig elérjen.
Az érdekelne, hogy szerintetek most pontosan mit tegyek?