Köszönöm az ötletet, ma este megnézem, letesztelem.
Az jutott még eszembe, hogy van ezen a jószágon hátul (egyébként teljesen érthetetlen módon) egy RCA-s hangbemenet, amelyen át össze lehet keverni egy külső hangforrás jelét a KORG belső hanggenerátoráéval....(????? NOOOORMÁLIS?????? Vonalkeverőt beépíteni egy hangmodulba???? Minek????). Namost, nem lehet, hogy ez a tökfelesleges (vélhetőleg) analóg fokozat a felelős az extra zajokért? Van ott egy kis poti is, de arról kiderült, hogy valami belső opció-board-nak lehet(ne) vele a hangerejét szabályozni, szóval nem a line-in-é.... A cuccost kidobozolva relatíve hosszú árnyékolt (?) kábelek kötik össze a hátlapi jack-eket az előlapi potival (ami mindent szabályoz).
Próbálok valami rajzot, vagy szervizmanualt lőni a géphez, bár eddig nem sok sikerrel. Rolandokhoz jobban vannak fent (pl. JV-sorozatot, ill. U-20-at már javítottam ilyenekből).
Mire gondoltál, hogy valami bezajosodott a készülékben?
Az analóg elektronikában (kimeneti fokozat) a DA után?
Megnézem majd, mik vannak arrafelé....a passzív dolgokon kívül (kiszáradt elkók?), talán analóg műveleti erősítők (pl. NE5532, TL-ek, ilyesmi?) lehetnek max. benne. Öröm lehet ilyen (vélhetőleg SMD) cuccokat cserélni a panelon....
Amúgy hasonló őrült zajt már tapasztalatam pl. az Alesis S4 Quadrasynth modulnál is, de érdekes módon ott csak a füles kimeneten, a line out-ok tök csöndesek hál'istennek.
Update: ma járt nálam egy kis 05R/W modul. Elvileg az NS5R-nek talán a CombiA bankja egy-az-egyben a 05-tel azonos. Nos a régebbi modul nagyságrendekkel szebben szólalt meg (az én monitoraimon) ugyanazokkal a patch-ekkel, mint az okosított utód. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy a mondjuk megtriplázott memóriába ennyivel rosszabb minőségben kerültek volna be a hangszínek. Inkább arra gyanakszom, hogy az analóg kimeneti rész miatt romlik így el az eredő hangzás. Némi torzítást is mintha hallani vélnék (pl. demo-kat lejátszva max. hangerőn), és szerintem a nagy jack-ek is kh-sak...(ha mozgatom a kábelt serceg-pattog, hol-van hol nincs, mint a népmesében)....szóval rá fog férni egy nagy generál a vasra... a földhurok kérdését pedig csekkolom.....