MG Petimester Creative Commons License 2015.03.26 0 0 10703

..."kék kukoricából készült ételek ízletesebbek, mint a fehér kukoricából készültek (Rooney és Serna-Saldivar, 2003). A kék kukorica tápértéke kedvezőbb, mint a sárga vagy fehér kukoricáé, mert a magban a csíra részaránya magasabb az endospermiumhoz képest. A kék kukorica magas flavonoid tartalma antioxidáns szerepet tölt be a belőle készült élelmiszerekben (Dickerson, 2003). A 2. táblázat alapján az ásványianyag-tartalma jelentősen kedvezőbb, mint a sárga vagy az élelmiszeripari célra termesztett fehér hibridkukoricáé. Az élettanilag fontos cinktartalma megközelítőleg a duplája, a vastartalma is magasabb. A bór és az alumíniumból ellenben kevesebb akkumulálódik a szemtermésben. A kék kukorica vitamintartalma közül a niacin és a riboflavin kiemelkedő (Dickerson, 2003). A kék kukorica termesztési, nemesítési problémái, lehetőségei A kék kukorica rasszainak a száma még ismeretlen napjainkban. A legelterjedtebben termesztett populáció vagy tájfajták a Hopi blue, Navajo és a Black-Aztec. A hibridnemesítés folyamatban van, illetve létezik már hibrid is. A probléma a nemesítési, termesztési alapanyag beszerzésében is fellelhető. A kereskedelmi forgalomban csak néhány tájfajtát árulnak általában észak-amerikai organikus termesztéssel, vetőmag-előállítással foglalkozó vállalkozások. Ez tükröződik a vetőmagárakban is. A másik út génbankokból való vetőmag beszerzés. A nemesítési alapanyag beszerzésekor és a nemesítés során alkalmazott módszerek is magukban hordozzák a drift veszélyét. A drift vagy génsodródás az a jelenség, amikor a populációméret csökkenése folytán véletlenszerűen változtatja meg az allélek, és ezáltal a genotípusok ...

..gyakoriságát a populációban (Pedryc, 2001). Célszerű több forrásból is beszerezni genetikailag minél változatosabb anyagokat a későbbi sikeres nemesítés érdekében. A nemesítés másik útja – bár kísérletek még folyamatban vannak – a xénia alkalmazása minőségi kukorica előállítására és bevonására az organikus termesztés során. Kovács (2003) magas olajtartalmú törzsek esetében vizsgálta a xénia felhasználhatóságát. Véleménye szerint organikus termesztés szempontjából kedvező, hogy a hibridkeverékek esetében is realizálható a minőségi tulajdonságokban jelentkező xéniahatás a termés jelentős csökkenése nélkül. Feltevésünk szerint a kék kukorica kedvező beltartalmi tulajdonságait is ki lehetne aknázni a xénia felhasználásával kommersz élelmiszeripari kukorica hibridek esetében."

 

- Ezt az infót találtam még rolla, gondoltam hátha érdekel valakit ?