Törölt nick Creative Commons License 2015.03.20 0 0 1239

Csak sikerült eljutnom a Hódmezővásárhely mellett található volt Csomorkány falujának templomromjához. A megközelítésre több alternatíva is kínálkozik, de mivel kocsival jártam nem messze a célponttól, én ezzel cserkésztem be a romot. Legalábbis elég jól megközelítettem.

Hódmezővásárhely és Kardoskút között húzódó másodrendű aszfaltúton Hódmezővásárhely felől közelítettem. A km táblák szerint a 18-19 (a km. számláló Kardoskút felé csökken) között van egy erős bal kanyar, pár mezőgazdasági épülettel és gépekkel. Ott nem balra a főúton haladva, hanem szinte egyenesen kell továbbmenni, tájékoztató tábla is jelzi a romot. Valamilyen busz is jár itt, a kereszteződés előtt 200m-rel van a megállója. Az elágazás Hódmezővásárhelytől kb 15 km-re van, kifelé haladva az úton a 4-5. megálló lehet, semmilyen feliratot nem láttam, mi a neve a megállónak. A többi megállónál sem volt tábla.

Itt egy kicsit még haladhatunk befelé az aszfaltúton, de az nemsokára egy erős jobbkanyarral megy tovább, ne menjünk el arra! Egyenesen egy induló földúton kell továbbmenni, bal oldalán egy kavicsos murvás sáv vezet egész a romig. Én itt a kocsit letettem, és elindultam gyalog, mert foltszerű dagonyás táj fogadott, nem akartam kockáztatni egy bennragadással.

Érdemes volt! A táj elképesztően gazdag vadakban, megszámlálhatatlan nyuszival, gém jellegű madarakkal, és távolról még rókával is találkoztam.Itt derült ki, hogy nincs a fényképezőmben memóriakártya - brrr.... Úgyhogy állatfotózás nuku, örülök, ha pár képre futja a romról.

Innen kb. 4-5 km nyílegyenes, kifejezetten kellemes szép séta vár ránk a romig. Az egyik szemem sírt a másik nevetett, amikor odaértem, ugyanis a következő táblával találkoztam:

Annak örülök, ha valaki ilyen pályázaton nyer, és megakadályozva az enyészetet, rendbe hozzák a környéket, de ugyanakkor az összeg láttán már kicsit lekonyultam. Ha ekkora összegből pusztán arra a pár betontömbre futotta, akkor ez is a szokásos történetnek néz ki. Az elvégzett munka pusztán töredéke annak, amit pályázati pénzt nyertek, a jelenleg látott beruházás nem áll arányban a megnyert összeggel. Remélem csak félbemaradt az egész, és még fogják folytatni. Tájékoztató tábla nem található semmi. És akkor pár kép a romról és környékéről.

Ezen kívül még sikerült felkeresnem az elmúlt héten Kemencén a templomromot, valamint Szügyön a sírkápolnát. Ha jól tudom, ez utóbbiak nem tartoznak bele a topic témakörébe.