Amperszag Creative Commons License 2015.03.11 0 0 889

Én bátran merem ajánlani a Makita UC4041A -t.

Eddig 4 szezonnyi fa van benne ami kb. 70 em3 fát jelent cser, tölgy, bükk, gyertyán vegyesen (Anyámét is én darabolom). A cser szállítmányokban voltak közel 40 centi átmérőjű rönkök is, az egyiket kíváncsiságból lemértem 86 kg volt.

Ha jól emlékszem a negyedik lánc van rajta, azon kívül semmit nem kellett (még) cserélni. Az első láncot én tettem tönkre egy betonvas "darabolásával" nem vettem észre hogy a karó mellett van amit ki kellett vágni :), a másodikat éleztettem vagy 3x és azzal kész is lett. Most már csak én húzom meg a megfelelő reszelővel így tovább tart. Kb. 4ezer körül van hozzá új eredeti lánc.

Hidraulika olajat használok a lánckenéshez, köszöni elégedett vele :) kb. 4,5 L szokott elmenni 10 m3 fához. Új vagy jól megélezett lánccal lazán lehet vele dolgozni, mint a kés a vajban úgy megy a fába. Elég keskeny a lánc ez a hatékonyságban is jó és kevesebb a forgács.

Előtte egy Praktikeres Einhellel daraboltam, de a kettőt nem lehet egy lapon említeni.

Két dolgot nem érdemes vele csinálni (sztem a többi láncfűrésszel sem):

1. Gallyakat, ágakat darabolni abból hamar baj lehet

2. Méterben hasított rönkfát mert nagyon fröcsögnek a szálkák

Annak idején meditáltam, hogy benzinest vagy elektromost vegyek, de 4 év használat után nem bántam meg hogy az elektromos mellett döntöttem. Az ereje bőven elég, folyamatosan (!) lehet vele dolgozni, relatíve halkabb és az üzemeltetése, karbantartása is olcsóbb. Nyilván nem erdőbe való, de nekem nem is oda kell.

Előzmény: lala1961 (880)