Dzsaszperr Creative Commons License 2015.03.09 0 0 1234

azért a digi pianínók az elmúlt években is fejlődnek... kb. negyedmilliótól már egész használhatóakat is lehet kapni -- nyilván egy profi zongoraművész esetében a használható feljebb kezdődik, de a fórum célközönségét nem ők alkotják elsősorban :)

cserébe a digi előnye -- gondolom 100x elhangzott.:

- nem kell hangolni (komoly költségmegtakarítás)

- könnyebb mozgatni

- MIDI interface adott, számítógéppel összeköthető, kottázásra stb. használható

Amire jutottam: digi zongoráknál sok múlik a rezonancián (nem csak damper resonance, hanem symphatetic/string resonance), illetve a normális jobb oldali pedálon. A polifónia is elsősorban a rezonancia és pedál miatt érdekes, amelyik zongorák ezt nem ismerik, annak elég a 64, amúgy 128+ a jobb.

Akár csak Youtube videók alapján is (!!!) egész máshogy szól a Casio PX-750 mint a PX-850...

Épp vásárlás előtt állok, a fentiek alapján az alábbiakon gondolkozom

- Kawai KDP-90 / CN-14 (színben és beszerzési útvonalban különbözik csupán)
  próbáltam, árához képest meglepően jó

- Kawai CL36 -- a leírások, angol értékelések alapján egyértelműen inkább a KDP-90/CN-14 

- Casio PX-860 / AP-460 (bútorban különbözik, ami a hangzásra is hatással van persze)
  Magyarországon még csak a PX-850 / AP-450 kapható, nem jelentősen csökkentett áron... alighanem megérné az újabb változat az árkülönbséget
  -- EU garancia körül elég furcsa levélváltásokon vagyok túl,

személyes konklúzióm az, hogy jobb a magyar disztribútort kikerülni, garancia esetén nehéz kikerülni őketezért aligha ez lesz.

- Roland F-130R, RP401R (szintén bútorban különböznek)

még nem jutottam hozzá hogy kipróbáljam

- Yamaha ... valahogy ebben a kategóriában szerintem pont nem meggyőző... a P-115 ott van az olcsóbbak közt nagyon, a CLP széria is ott van...
  Az YDP-14x, YDP-16x, YDP-S51 nekem nem jött be, nagyon nehéz pianissimo játszani rajtuk... akkor már inkább egy Kawai KDP-90 és egy jobb szék/fülhallgató...

- Kawai CN-25 vagy Kawai-CN24
  ami az árakat illeti, itt is megérheti az újabb -- alig olcsóbb a CN-24. Per pillanat ez az álmom, csak ez még az én büdzsémnek is drága.

Ha sikerülne kifognom egy bemutató darabot, érezhető árkedvezménnyel, azzal szerintem nagyon boldog lennék :)

Előzmény: djuice (1144)