kiggyo Creative Commons License 2015.02.27 0 0 2730

Osztom payagyerek véleményét, egy kis kiegészítéssel, mivel körbejártuk anno a kérdést rendesen.

A kérdések nagy részére én sem válaszolnék, ki lett vesézve régen.

Amikor mi csináltuk a rendszert a szabvány úgy szólt hogy a tartósínek földelése EPH pontba:

- legalább 6mm2, ha a villámvédelmi berendezéstől a védőtávolság be van tartva, azaz nem tud a villám átverni a napelem földelésbe

- legalább 16mm2 ha a fenti nem teljesül, mivel a villámáram is megjelenhet rajta.

Ha jól emlékszem fém tetője van az ívfény kollégának, gondolom nincs leföldelve (több helyen, a sarkainál).

Azaz a tartósín földelésével leföldeli most a tetőt egy 6mm2 kábelen, a villanyóra alatti földelőszondán.

Ha belecsap a mostmár leföldelt tetőbe a villám, akkor ez a kábel fog világítani a villanyóráig, lerendezve mindent menet közben. Apróság, de tipikus telepítési hiba, láttam már galibát ilyenből.

Ezért ilyen esetben a következőt szoktam csinálni (nekem is ilyen tetőn van)

- leföldelni a tetőt legalább a 2 átellenes sarkon 3-4m-es szondával, ez a villámvédelem része

- rakni egy szondát az inverter közelébe (ha a villanyórától távol kerül az inverter), kialakítani egy EPH pontot, ebbe kötni a levezetőt, az AC védőföldet, és a napelem földelését. A napelemtől 10-16mm2 kábellel lejönni a földeléstől.

így egy esetleges villámcsapás esetén le lesz vezetve a túlfesz rendesen.

Nyilván erre vannak a becsületes tervezők hogy ezt megtervezzék, mivel kis apróságból nagy baj tud lenni.

Előzmény: payagyerek (2729)