otranto Creative Commons License 2015.02.23 0 0 537

Nézd, ha nem érted amit írtam az a te dolgod.

A politika nem egy statikus dolog, pláne nem a nagyhatalmi játszmák.

Az, hogy a Monarchia, de főleg Conrad már 1914 előtt is tervezte Szerbia megrendszabályozását, nem jelenti azt, hogy 1914-ben területszerzési indokkal indított támadást Szerbia ellen. Arról nem is beszélve, hogy te ugyan negligálod a dolgot, de ettől még Tisza csak azzal a feltétellel adta belegyezését a háború megindításába, hogy az nem jár szerb területek bekebelezésével. Ez tény.

"3. Az általad "flexibilisnek" nevezett 1914 augusztusi koronatanácsi álláspont pedig egyértelmű: a háború célja területszerzés, és győzelem esetén a Magyar Királyság jelentős további kisebbségi népességgel ( Bosznia, Szerbia, Dalmácia) gyarapodik."

Egyrészt te azt állítottad, hogy Tisza a területszerzési céllal ment be a háborúba, ami nem igaz, hiszen Tisza július 19-én adta belegyezését, tehát nem hivatkozhatsz arra, hogy egy augusztusi állásfoglalás bizonyítja, hogy Tisza területszerzési okokból indított háborút. Másrészt, mint jeleztem már Bosznia, Dalmácia eleve a Moanrchia része volt és csak lehetőségként merült fel, hogy ezeket a területeket Ausztriától Magyarországhoz csatolják. Szerb területekről szó sem volt, Károly békeajánlata is Szerbia visszaállításáról, sőt tengeri kijárathoz jutattásáról szólt. Harnadrészt az augusztusi álláspont többször változott a háború alatt, ezt tükrözi Károly ajánlatának Szerbiára vonatkozó része is. Sőt az általad területszerző célú háború olyannyira nem volt az, hogy Károly még Galíciáról is hajlandó volt lemondani a béke érdekében. 

Principet azért nem végezték ki, mert nem volt még nagykorú. 

Tisza a háborúba lépést attól tette függővé, hogy sikerül-e a németeknek semlegesítenie Romániát.

A Monarchia célja a háborúval Szerbia megbűntetése, és visszaterelése a Monarchiabarát politikához.

Ahogy az 1917 január 12-i koronatanácson elfogadott álláspont mondja: "A Monarchia számáéra a legfőbb hadicélt területi integritásának megőrzése jelenti, a továbbiakban Szerbiának széles körű életlehetőségeket kell biztosítanunk." 

"szerintem te vagy az, aki nem olvasod értésig a szöveget."

A helyzet az, hogy én nem csak a netre felkerült, összeollózót szöveget olvastam, hanem azt a Romsics művet is (A trianoni békeszerződés) ahonnan származik ez a szöveg. Javaslom neked is, olvasd el a könyvet, főleg a háborús célokkal foglalkozó fejezetet.

Mert látványos, és jól hangzik a "tehát hazugság" fordulatod, csakhogy ez ide kevés.

Előzmény: Itoérambolafoci (533)