Törölt nick Creative Commons License 2015.02.22 0 0 1218

Kápolnák útja

Szűkebb hazámról, Kecskemétről még nagy jóindulattal sem mondható el hogy bővelkedne turistautakban, az első, és egyben utolsó ilyen találmányunk a zöld sáv jelzéssel jelzett Kápolnák útja, amely hangzatos neve ellenére éppen kápolnából tartalmazza a legkevesebbet, szám szerint én egyről tudok. Van még két nagy templom az úton, és a Lajosmizsei Pusztatemplommal bezárólag két templomrom.

Jaj, majd elfelejtem... a második jelzett turistautunk a román kori Hetényi templomromig a zöld rom jelzés oly annyira új hogy az internetes térképek még nem is tudnak róla! (csak egy részéről)

A Kápolnál útja egyetlen kápolnája és egyben az útvonal kiindulópontja (végpontja) a kecskemét szélén található arborétumban található, a róla elnevezett, szigorúan védett Kápolna-rét melletti dombon.
A zöld rom jelzés egyébként átszeli ezt az időszakosan, így éppen most is járhatatlan, olykor ingoványos területet, de kis ügyességgel és jókora kerülővel ez a pirinyó kellemetlenség orvosolható.

A Mária-kápolna XV. századi alapokon a XVIII: században újjáépített kis templom, fából készült kis huszártornya számomra Rakacaszendet idézi.
A tőle légvonalban alig két km-re lévő XI.századi rom létéből kiindulva én itt is el tudok képzelni ezeréves múltú alapokat, csak lehet hogy kicsit kutatni kéne még ennek felfedezéséhez.

Az arborétum kezelőjének meglepően szerteágazó leírása a Mária-kápolnáról:

Egyházi terület

1. jelzések...

2. az útvonal ábrázolása

3. a kápolna. az a gömb alakú bokor tartogat meglepetéseket!!

4. a Lourdes-i barlang mását rejti a sűrű növényzet!

5.-6. a kápolna kívülről, májustól lesznek misék benne