taormina001
2015.02.22
|
|
0 0
22714
|
Kedves Gáborke,
köszönöm a fölvilágosítást és a tanácsokat. Bizonyára igazad van, mert egyre válságosabb a helyzet, és már-már aggódom, hogy nem élik túl a telet. Biztos az is lehet a gond, hogy most nem tudok annyi gondot fordítani az ápolásukra, mint más években. A tartási adottságokon sajnos nincs módom változtatni, de valamiért az a benyomásom, hogy a kórt másvalami okozza, (csak tudnám mi.) Erre a következökböl következtetek:
- Nem ez az elsö telük; a nagyobbik öt, a kisebbik második éve él velem, és eddig mindketten jól viselték a telet. Idén viszont még csak nem is ök az egyetlen gyengélkedök; több növényem is szokatlanul rosszul viseli a viszontagságokat. Látható a képen, hogy egy 6. emeleti derékszögü panorámaablak elött áll a növény, tehát annyi fényt kap, amennyi egyáltalán lehetséges. A mögötte levö fütötest nem dolgozik; a helységben kb 17-18 fok van.
- A leveleken lehullás elött mutatkozó különös tünetek se kifejezetten tartási hibára mutatnak; csak tudnám, hogy akkor mire!
- A kisebbik egész nyáron szörnyü pajzstetvességgel küzdött (nyáron kint vannak a balkonon, az elsö képen látható ablak túloldalán, nyugati fekvésü balkon, tüzö nap.) permetezöszerek nem hatottak, ezért több ízben is egyenként mostam le a leveleit, amike azonban sajnos másodlagosan korompenész is megtelepedett. Holott egymás mellett álltak, különös módon a nagyra mindez nem, vagy csak alik terjedt át, mostanra azonban azt is a fölismerhetetlenségig elborította ragadós pajzstetü-vész. Hosszú hatású (asszem Piretroid tartalmú) táp- és növényvédöszer tartalmú rudat kaptak, a képen látható eredménnyel.
Sajnos a kicsi mostanra teljesen elvesztette a leveleit, és az ágai nagy része is elszáradt. Amikor még nem száradtak el teljesen az ágak, megpróbáltam öket az egészséges részig visszavágni, de azt hiszem ez inkább ártott, mint használt, úgyhogy a nagynál még nem mertem kipróbálni.
Van valami diagnozis-és prognozis ötletetek? Szerintetek megmaradnak? mit tehetnék értük még?
|
Előzmény: gáborke (22585)
|
|