Ha egyébként is kísérletezgetsz, nem próbálnád ki (ha van időd és kedved) a Hausmeister alaprecetjét, DE PONTOSAN (!) adagolva? Kíváncsi lennék, hogy másfajta sütőben beválik-e.
Már korábban lemértem és bemásoltam néhányszor, de akkor újra:
1 nagykanál cukor: 12 gr
1 kiskanál só: 4 gr
1 kiskanál porélesztő : 3 gr
"- a nagykanál vége, amivel a cukrot, olajat kell adagolni, éppen annyi, amennyi egy normál méretű evőkanál, úgy, hogy a tetejét lesimítod, tehát nem púpos benne a cukor
- kiskanalas vége, amivel a sót és az élesztőt adagolod, megfelel egy normál teáskanálnyi mennyiségnek, nem totál lesimítva, de nem is púposan "
Vagyis ha 10-11 gr-os instant élesztőd van, akkor abból marad, a 7 gr-os pedig akár az egész is belemehet (az az 1 gr ide vagy oda már nem hinném , hogy számít) és NEM, nem fél kiló, hanem 560 gr liszthez.
Leírom még egyszer a fehér kenyér alapreceptjét, hogy ne kelljen keresgélned:
310 ml víz
560 gr liszt (400 fehér+160 teljes kiőrlésű rozs .. de lehet csak fehér lisztből is, a fehér liszt tök mindegy milyen)
2 kk só
3 ek olaj/vaj
2 ek cukor
2 kk instant élesztő