ez az elomelegitett levego legfeljebb a szekunder/tercier levegore lehet igaz szerintem. ott valoban fontos, hogy ne hutsd vissza az egester homersekletet, de az izzo 500 fokos parazson es az 1000 fokos langon athalado levego homerseklete hogy -15 vagy +15 szerintem teljesen mindegy.
mivel ez nem az a forum, annyira nem is vagyok spiler a temaban, itt egy forras:
http://tuzimado.hu/futes-a-fa-egesenek-folyamata/ - nem tudom, mennyire autentikus, de eleg jol osszeszedettnek tunik.
Sanyi problejamajhoz visszaterve:
elolvastam a blogodat, jo gondolataitok vannak. Kicsit magamra ismertem benne: videki gyerek, felmegy Pestre, aztan visszahuz a szive a videki levegore, hazat epit, stb.
Ami viszont ehhez a forumhoz is kapcsolhato: szamomra nincs kellemetlenebb erzes, mint a folyamatos levego mozgas a hazban. Ezmiatt nem szerettuk regen a radiatorokat, mert folyamatosan cirkulalt a levego, a tisztan padlofutes ha tul meleg nem komfortos, mert az is emeli a port.
A kandallo/kalyha nalunk eleve kizart volt. Egyreszt en nagyon feltettem a gyereket a tuztol es a forro uvegtol - kiderult, feleslegesen - , masreszt a hazba nem szivesen vinnem be a tuzet, a vele jaro koszolasrol, kifustolesrol nem is beszelve. A paromeknal kalyha volt a haloszobaban, ha egett megsultunk, ha kialudt, vacogtunk. Ahol a kalyha van ott meg lehet sulni, ahova nem sugaroz ott meg nincs igazan jo ido. Ha ventillatorral hajtom szet a meleget, azt en felulrol lefele tennem, de akkor megint csak huzat es zaj van. Nekem ennyit nem er a tuz latvanya. (igaz, en latom minden nap a kazanban is, ha akarom)
szoval szep dolog az AE meg a kandallo, de nekem pl hianyozna a meleg lakasra erek haza erzes es a szabalyozhatosag.
mi a megoldast a vegyes kazan+puffer, illetoleg a fal es padlofutes ben lattuk.
elonyei: teljes mertekben szabalyozhato, csak akkor es csak annyi energiat hasznalsz el, amire es amikor szukseged van (pl ejszaka haloban nem kell meleg, de a padlot tartsa melegen, ha mezitlab kimesz hajnalban a furdoig, delutan/este hazaerkezeskor is meleg lakas fogad), jobb hatasfokkal tudsz tuzelni, kevesebb fa fogy, nem kell annyira aprora hasogatni, "szemet" faval is mukodik, a padlo es a falfutes alacsony homersekletu rendszerek, jo hatasfokkal lehet veluk dolgozni, tamogatja a hoszivattyut, napkollektort, villamos kazánt, stb.
akar a vizteres kandallot is rakotheted a rendszerre, ha ragaszkodsz a tuz latvanyahoz.
nincs konvencionalis legmozgas, mert sugarzassal adja le a hőt.
hutesre is tudod hasznalni nyaron.
egyenletes es komfortos futesi mod, akar sajat kezuleg is kivitelezheto, ha van hozza kreativitasod es nemi szerszamod.
ezt meg megfejeled egy szellozteto rendszerrel es meg ablakot sem kell nyitnod, ejszaka is friss levego mellett alszik a csalad, nincs reggel fejfajas, nem lesz asztmas a gyerek, kevesebb port kell az asszonynak takaritania.
mindezt sajat kezuleg kivitelezve kijohetsz olyan 1.5-2M Ftbol beleertve a komplett gepeszetet is (kb ennyiben volt nekunk SK)
majd ezek utan a falu csodalo es furcsalo tekinteteit kell csak kezelned:)
"hogy lehetsz ilyen kenyelmes, hogy meg az ablaknyitast sem csinalod? Lusta-e vagy? en biztos nem laknek olyan hazban, ahol nem lehet kinyitni az ablakot...
meg
es akkor nincs is radiatorotok? de telen azert faztok, nem? nalatok csak 21-22 fok van es nem faztok? es kepet se tesztek a falra akkor?" stb:)
bocs, ha hosszu volt.